voće, metar, kalkulator

Plan ishrane i treninga

Ishrana je siguran način da dođete do idealne kilaže ali ne tako brzo kao što vi mislite. Cilj je stvoriti dugoročne i kvalitetne navike u ishrani. Naučiti da slušate i osećate svoje telo. Za to je potrebno znati koje namirnice su za vas i koje vam trebaju u pravom trenutku. Kolike su njihove nutritivne vrednosti i kako deluju na organizam.

Trening je takođe vrlo bitan faktor u gubljenju suvišnih kilograma. Treba se upoznati sa svim vežbama i steći dovoljno iskustva u izvođenju određenih vežbi. Težina ili teret koji dižete nije toliko bitan kolko je bitno da pravilno izvedete tu vežbu. Kad naučite pravilno da izvedete vežbu lako ćete dodati veću kilažu. Tada ulazite u pravu formu a za to je potrebno vreme tako da imajte strpljenja kao i sa ishranom.

Da bi se organizam pokrenuo i krenuo da troši masti kao gorivo, potrebno je da obezbedite organizmu dve stvari: Plan ishrane i Plan treninga.

Plan ishrane

Ako ste po ko zna koji put rešili ponovo da krenete da vodite računa o ishrani, onda je vreme da to ovog puta uradite na pravi način i da napravite svoj prvi plan ishrane.

Evo nekoliko koraka koje treba da sledite:

Jedite u kaloriskom deficitu
To znači da treba da obratite pažnju na dnevni unos kalorija. Svako prekoračenje vaših dnevnih potreba biće pretvoreno u mast.

Uključite u svaki obrok proteinske namirnice
Ubacite što više proteinskih namirnica zato što su one gradivne materije i pomažu vam u očuvanju mišića tokom gubljenja viška kilograma.

Izbacite sva pića tokom dana sem vode
Sokovi, energetska pića – sve su to neke tečnosti koje nose ne samo mnogo šećera, već i dosta kalorija. Pijte dosta vode od 2l do 3l dnevno.

Budite fleksibilni sa dijetom
To znači da ako pogrešite nije smak sveta i ne treba prekidati započeto. Već nastavite dalje ali sledeći put budite umereni ako ne možete da odolite recimo torti ili kolačima.

Zabavite se sa hranom
Pokušajte da spremite neki novi zdrav obrok. Igrajte se sa povrćem. Što više boja u tanjiru biće vam zanimljivije ali i ukusnije. Potražite neki dobar recept i probajte nešto novo. Oduševićete čula a i nastavićete sa istraživanjem.

Plan treninga

Trening snage
Trening snage treba da bude 2-4 puta nedeljno. Nećete brze napredovati ako trenirate svaki dan, baš nasuprot. Misići rastu kad se odmaraju, upamtite to.

Metabolički trening
Tipovi metaboličkog treninga su: HIIT, Kružni trening, Cross Fit.. Glavne karakteristike su ubrzan rad srca, visok intenzitet, kratke pauze, angažovanje celokupne muskulature tela.
Ova vrsta treninga nije za početnike tako da ga treba prilagoditi.

Zabavite se na treningu
To je ono što je najbitnije. Da se vi zabavljate i da idete ka svom cilju. Dobra motivacija je vrlo bitna. Raznovrsnost poznavanja vežbi može da dovete da vam trening ne dosadi i da uvek aktivirate mišić iz nekog drugog ugla.

Napravite selfi u Gym-u
Ako se ne slikate na treningu kao da niste ni bili. Podelite sa prijateljima, uvek će biti pohvala i lajkova. To je i jedan od načina da pratite napredak.

Prosto ali ne i lako

Kao što i sami vidite sve je veoma prosto, nisam rekao lako. Svi govore drugačije i svako na svoj način podnosi promene. Svako na svoj način vidi cilj i kreće se ka njemu. Ako ispoštujete oba plana imaćete neverovatne rezultate.

Za dobre rezultate je potrebna volja i malo odricanja. Ne uzdajte se mnogo u čajeve ili tablete, uzmite život u svoje ruke i zabavite se na pravi način. Dosta ste lajkovali tuđe slike, krenite da kačite svoje slike i što više napredujete više ćete lajkova dobiti.

Zdravko i Živko

Text/Foto: Nemanja K.

Претходни текстNovi kutak za decu i penzionere u Borči
Следећи текстIsidora Dankan i Sergej Jesenjin

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

15 − six =