šaka zdrave hrane

U zdravom telu zdrav duh

Naš narod kaže: „U zdravom telu, zdrav duh.“ i to je živa istina.

Svi hoćemo isto, zdravo telo i zdrav duh. Želimo da izgledamo lepo, da smo zgodni, da nam majca ili odelo lepo stoji. Svi težimo ka zdravom životu na koji god način mi mislili da je to ispravno. Da se zdravo hranimo, da imamo neku fizičku aktivnost..

Ali zašto onda svi ne sledimo „pravila“ zdravlja ili barem neka? Zašto nam je sve to toliko teško? Razlozi su različiti i nejčešće banalni: Lenjost, nezainteresovanost, slab karakter, slaba motivisanost… Jednostavno, lakše je ne pokušati. Lakše je hodati utabanom stazom nego praviti nov, svoj put.  Ali ako ne pokušaš ne možeš se ni nadati.

Za uspeh se ipak treba malo pomučiti, zar ne? Potrudi se i ti. Napravi prvi korak!

Šta je potrebno?

Za zdravo telo i zdrav duh potrebno je tako malo. Zdrava ishrana i fizička aktivnost! Prosto zar ne?! Gde se vi pronalazite ovde? U ishrani ili fizičkoj aktivnosti ili u oba slučaja? Ako se pronalazite u oba slučaja, vi ste srećnik, jer produkt zdrave ishrane i fizičke aktivnosti je zdravo telo. Verovali ili ne, vaš izgled će doći sam po sebi, kao neka nagrada.

Ne jedeš zdravo zato što želiš dobro da izgledaš ili da smršaš. Jedeš zdravo zato što želis da budeš zdrav, da se probudiš naspavan, da imaš energije tokom dana.. Ne treniraš da bi imao ogromna leđa ili biceps, treniraš jer fizička aktivnost je sastavni deo zdravog tela, jačanje duha kao i istrajnost ka cilju.

Kad kažem fizička aktivnost, tu mislim na bukvalno sve. To može da bude: vožnja bajsa, brzo hodanje pored reke, trčanje ili trening sa težinama. Koju god aktivnost uključili u dnevnu rutinu, priznaje se. Radite to što volite u vreme kad vama odgovara, gde vam odgovara i sa kim vam odgovara. Vi birate. Baš je lako, zar ne?

Ako ste početnik, odaberite u startu niži nivo aktivnosti. Nemojte da se zalećete odmah na velike poduhvate, koji god sport bio u pitanju. Brzopletost i želja za dokazivanjem u startu je uzaludna. Može doći do povreda a to je ono što vam nikako ne treba.

Šta jesti?

Kada je ishrana u pitanju i tu birate. Šta birate? Birate zdravu hranu koja prija vama a koja će biti potrebna telu kao energija za ceo dan. Sad ne ulazim u temu zdrave hrane, drugom prilikom ću pisati o tome, već ističem da kad trenirate, morate dobro da jedete. Kad kažem jedete mislim na unos proteina, masti, pa na kraju ugnjenih hidrata o čemu ću takođe pisati.

Pravilan unos i zdrav način ishrane uz fizičku aktivnost je kao nagrada vašem telu. Ima dovoljno energije da uradi šta god vi poželite i neće vas izneveriti u bilo kom poduhvatu. Za više ciljeve naravno morate trenirati više a i odricanje je veće.

Kako se aktivirati?

Da li ste spremni? Šta možete da izgubite? Pa upravo jedno veliko ništa! Pridružićete se jednom velikom timu i uživaćete u svakom trenutku provedenom u tome što vi volite da radite. Ako niste, počnite odmah, bilo šta. Šetaj kera. Idi stepenicama nemoj liftom. Ustani babi u troli, stoji malo radi noge. Prošetaj dve stanice do kuće, idi do prodavnice biciklom, nemoj kolima…

Ima toliko raznovrsnih sportova, izaberi neki. Nemoguće da se ne pronalaziš ni u jednom. Isto tako izbaci gazirano, šećere, pij dosta vode, jedi meso, jaja, salate, povrće, izbaci pekaru, uvedi bademe, orahe i lešnike umesto čipsa, ugasi cigaru i istresi pikslu, smrdi.

Ako ste već u nekom sportu onda ga dignite na viši nivo, postavite sebi veći cilj. Motivišite se! Jedino tako nećete prestati i držaćete vašu formu na dobrom nivou. Ishrana kod ozbiljnih vežbača je jedan od glavnih faktora uspeha. Odrađen trening je samo deo posla. Ishrana je ta koja radi veći deo posla verovali ili ne.

Prednosti zdravog tela

Ako većinu ovih stvari uspete da ostvarite ili ste na putu da ostvarite mogu samo da vam kažem da ćete se bolje osećati. Bolje ćete razmišljati. Lepše ćete spavati. Jednostavno, imaćete više energije i zdravije misli. 

Zdrave misli su prednost, organizam vam je otporniji na bolesti, u licu ćete lepše izgledati, zračićete pozitivnom energijom, kosa će vam biti kvalitetnija, znoj vam neće smrdeti, imaćete redovnu stolicu, više ćete se smejati..

Kreni odmah!

Misliš da je sve ovo glupost onda pročitaj tekst ponovo. Ako misliš da možeš da se pokreneš, onda hajde, danas je taj ponedeljak. Smatraš da imas dovoljno dobar izgovor ili da nemaš uslove onda si me slagao. Ako misliš da sve znaš opet nisi u pravu.

Mnogo je ljudi oko tebe. Neki su načinili prvi korak a neki čekaju možda baš tebe da počnes pa da ih ti povučeš. Nemoj da čekaš da budeš povučen, nego ti prvi kreni. Napravi potez, hrabar potez i nemoj da odustaneš od cilja. Ne šlusaj slabe ljude, oni će te demotivisati jer ne mogu da te prate. Budi jak i istrajan ka svom cilju koji god da je. 

Još nešto, svi imamo istih 24č.

Zdravko i Živko

Autor: Nemanja K. 

Претходни текстBesplatne predstave, koncerti i filmovi za Palilulce
Следећи текстOvako srećan narod

3 КОМЕНТАРА

  1. Divan motivacioni tekst. Bilo bi lepo kada bi se svako od nas pokrenuo, makar malo…

    Sta predlezete sto se tice ovih vrucina velikih. Kakvu hranu jesti, koliko tecnosti unositi tokom dana?

    Unapred zahvalna na odgovoru,

    Koviljka S.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

eleven − three =