Dzeparoši Krnjača

Džeparoši na potezu Zrenjaninski put – Bogoslovija

Naša sugrađanka Sandra javila nam se kako bi, svima nama sa leve obale Beograda, skrenula pažnju na maloletne “džeparoše”.  Oni ovih dana delaju na relaciji od Bogoslovije pa duž Zrenjaninskog puta.

Evo šta mi se desilo..

Pre neki dan između 17 i 18č, dok sam hodala trotoarom do stanice Partizanski blok, na Zrenjaniskom putu, osetila sam kako mi neko dodiruje ranac. Okrenula sam se kad su se devojčica i dečak, po mojoj proceni od oko 12 godina, naglo odmakli i pomerili na stranu. Nije mi puno trebalo da uočim da su hteli da me opljačkaju, ranac je bio otkopčan. Kada sam im rekla da znam šta rade i da ću zvati miliciju počeli su da mi prete, a jedan je bio spreman da se pobije sa mnom. Isto dvoje romčića sam posle 25 minuta videla na semaforu kako pokušavaju ženi da otvore torbu. Pridružio im se još jedan “pljačkaš” koji je nešto stariji ali i on deluje kao maloletnik. Pozvala sam policiju i prijavila događaj, rečeno mi je da će patrola biti poslata. Stajala sam neko vreme na stanici, nisu došli.

Dečaci su imali izrazito crvene kačkete po kome ih je i moj drugar, u sličnoj situaciji, prepoznao sutradan.

Šta činiti?

Pitam se koje sankcije mogu snositi maloletna lica koja te podmuklo i bezobrazno, na sred ulice i bez imalo straha, pokradu?
Da li postoji razlika ako ukradu 2 ili 10 hiljada dinara, ili pak telefon od 50 ili 150 evra?

Ma pitam se kako pravilno odreagovati u takvoj situaciji?

Sandra K.

Šta kaže Zakon?

Konsultovali smo Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, Službeni glasnik RS, br. 85/2005, koji u Članu 2. kaže:
Licu koje u vreme izvršenja protivpravnog dela, u zakonu predviđenog kao krivično delo, nije navršilo četrnaest godina, ne mogu se izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere koje predviđa ovaj zakon.

Nedelja, 11.12.2016. Borča Info

Претходни текстKonačno: Asfaltirano autobusko stajalište u Borči
Следећи текстNoć knjige i u Borči

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

twenty − 13 =