Панчевачки мост – реконструкција или рушење

Иако се годинама уназад говорило о неопходној санацији Панчевца, у септембру прошле године Зоран Дробњак је изјавио тотално супротну ствар, да је Панчевачки мост потребно срушити.

Реконструкција је немогућа и потпуно је неисплатива. Мост је оштећен све до самог темеља и време је за његово рушење, рекао је вршилац дужности директора ЈП Путеви Србије.

Деца су украс света - Подржи Мињу - Клик на слику

Може ли Панчевачки мост постати атракција?

Супротно ставу Дробњака наш комшија предлаже другачије решење за Панчевац.

Ваздухопловни инжењер Петар Матуновић, који је и члан УГ Бела Чапља, дао је своје визионарско решење за проблеме бициклистичког саобраћаја на Панчевачком мосту а уз то и претварање моста у зелени, енергетски независтан мост.

На овај начин би град Београд и Република Србија показали и доказали своју опредељеност ка урбаној мобилности и обновљивим изворима. У исто време би се времешни Панчевац осавременио и учинио ближим грађанима.

Решење подразумева постављање тунела за бициклисте на горњој површини моста. Употреба горњег дела моста за бициклистички саобраћај би учинила мост ближим грађанима, учинило би га лепшим а створило би и леп видиковац и јединствену београдску атракцију.

Бициклистички тунел би био прекривен соларним плочама како би стварао електричну енергију потребну за расвету моста и тунела током ноћи.

Бициклистички тунел и видиковац на врху Панчевачког моста као решење

Природна оаза надомак Београда

Стаза за бицикле преко Панчевачког моста би омогућила повезивање планираног линијског парка са левом обалом Дунава и будућим Дунавским парком за који се грађани залажу. Дунавски парк би обухватио област од Панчевачког моста до моста на Тамишу, обухватајући и бару Рева тако чинећи једну просторну целину нетакнуте природе богате заштићеним врстама птица, биљног и животињског света.

Савремени композитни материјали као решење за Панчевац

Бициклистичка стаза била би лаке конструкције и не би изазивала оптерећења структуре моста.

Како од челника града и ЈП Путеви Србије долазе информације да се Панчевац мора рушити имжењер Матуновић, који се бави савременим композитним материјалима, тврди да се употребом истих може извршити ојачавање структуре моста и његових појединачних елемената како би му се продужио животни век и повећала носивост а како се то одавно ради у САД и Европи.

Претходни текстХуманитарна забава малишана за малог Луку
Следећи текстКако припремити двориште за долазак новог љубимца?

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

fourteen − 4 =