Vrbica u Borči

Lazareva subota – Vrbica

Hram Svetog oca Nikolaja u Borči, kao i ostali naši hramovi, obeležio je danas praznik Lazareva subota као uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred nedelju stradanja, smrt i vaskrsenje kada je Lazara četvrtog dana od smrti vaskrsao.

Praznik dečje radosti

Danas se slavi i Vrbica, praznik dece, kao uspomena na Hristov ulazak u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Oko 16č. u našoj crkvi otpočelo je bogosluženje, donešeni su mladi, tek ulistali, vrbovi listari. Grančice osveštane vrbe su podeljene nakon čega je usledio trokratni ophod oko hrama.

Porta crkve je celog dana bila pretvorena u pravi mali dečji vašar, na radost naših najmlađih. Svečano obučena dečica, sa venčićima na glavi i zvončićima oko vrata radovala su se, igrala, trčala po porti i učestvovala u ophodu oko crkve.

Mlade vrbove grančice se nose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Subota, 23.04.2016. Borča Info

Претходни текстSajam knjiga u dvorištu OŠ “Stevan Sremac”
Следећи текстUskrs u Borči

2 КОМЕНТАРА

  1. Borčani moji,doživeli smo da nam za vrbe traže NOVAC. Tekst nije tačan,da su delili vrbe. Prvi put u životu sam to videla,dva velika stola,stoje vrbe,ikona i posuda sa novcem. Prišla je gospođa i pita devojku ,,koliko su vrbe,, ?? Odgovara ,,koliko date,,.. Zgranula sam se. Dvorište cekve CIRKUS, dve tramboline,karusel vrteška, mali ringišpil, pa na sve to i veliki dupli naduvani tobogan. Slatkiši na velikom štandu i još crkvena prodaja njihovih standardnih brojanica i ikona,na dva štanda. Gde smo mi otišli..??.. Glavešina naše crkve ne zna pravu istoriju Borče,ali zna da zaradi…

    • Poštovana,
      Članak je pisan prošle godine za pomenuti praznik (pogledajte datum objave) i u tekstu nema ništa sporno ni netačno.
      Ove godine je bila slična organizacija a što se novca tiče nismo imali takvo iskustvo već smo ga dobrovoljno ostavili kada smo uzeli venčić..

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

sixteen + 14 =