Industrijski park

Srpsko-kineski industrijski park u Borči

Izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka, koji će se nalaziti u blizini Pupinovog mosta u Beogradu, mogla bi da počne sledeće godine. Gradiće ga kineska kompanija CRBC. Ona je jedna od četiri najveće građevinske državne kompanije u Kini, koja isključivo radi u inostranstvu. Kod nas je poznata kao graditelj Pupinovog mosta.

Srpsko-kineski industrijski park će biti replika singapursko-kineskog parka koji se nalazi u gradu Sudžo.

Деца су украс света - Подржи Мињу - Клик на слику

Projekat će se prostirati na 320 hektara na levoj obali Dunava i koštaće oko 300 miliona evra. Izgradnja bi mogla početi sledeće godine a u narednih nekoliko godina biće realizovana u tri faze. Prva vredna oko 120 miliona, druga 100 miliona i treća 80 miliona evra. Njegovom izgradnjom trebalo bi zaposliti oko 10 hiljada ljudi.

Beograd će sa tim parkom postati regionalni lider u tehnologiji i inovacijama,  izjavio je ministar za tehnološki razvoj, Nenad Popović. Svi elementi u Sudžou će biti i u Borči, zelene zgrade, energetski efikasna rešenja, najsavremenije IT mreže. To je ono što Beograd i treba da učini atraktivnim za sve partnere iz regiona koji hoće da ulažu i razvijaju nauku.

Memorandum o zainteresovanosti već je potpisalo više od 40 velikih kineskih kompanija koje žele da budu prisutne u parku.

Možda ćete biti zainteresovani i za: Borča od močvare do vodećeg IT centra

Industrijski park u Sudžou

Industrijski park – gigant u Sudžou prostire se na oko 300 kvadratnih kilometara i njemu živi i radi oko 800 hiljada ljudi. U okviru parka su i hoteli, škole, obdaništa i svi drugi sadržaji za stanovanje. Od 500 najvećih svetskih kompanija, 100 ih se nalazi baš ovde.

Najveći investitori koji su prisutni u industrijskom parku su: Filips, Nokjia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Karfur, Boš, BASF, Džonson i Džonson.

ИЗВОРb92.net/politika.rs Foto: travelneu.com
Претходни текстBorča od močvare do vodećeg IT centra
Следећи текстBorčanin za primer

4 КОМЕНТАРА

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

eleven − five =