Savremeni industrijski park u Borči

Kinezi će projektovati i dizajnirati Srpsko industrijski park. Njegova izgradnja trebalo bi da počne sledeće godine u Borči pored „Pupinovog mosta“.

Borča će postati savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar po kome Srbija postaje lider u regionu, izjavio je ministar za tehnološki razvoj Nenad Popović.

Industrijski park u Borči kao u Sudžou

Industrijski park u Sudžou jedan je od najboljih tehnoloških parkova u svetu. U industrijskom parku u Sudžou ima više od 25 hiljada kompanija, a od toga je oko 6 hiljada visokotehnoloških.

Ovo je bilo močvarno i poljoprivedno zemljište. Tu nije bilo ničega. Za nešto više od 20 godina oni su uspeli da naprave najmoderniji centar, ne samo u Kini već i u celom svetu. Svi elementi u Sudžou će biti i u Begoradu, zelene zgrade, energetski efikasna rešenja, najsavremenije IT mreže. Beograd bi ovom izgradnjom postao regionalni lider u inovacijama i tehnologijama čime će privući visoko-tehnološke kompanije iz celog sveta, naveo je ministar.

Čelnik ARTS grupe Feng Zeng Gong je rekao novinarima da će park u Beogradu biti poput parka u Sudžou. On se prostire na oko 300km2 i njemu živi i radi oko 800 hiljada ljudi. U okviru parka su i hoteli, škole, obdaništa i svi drugi sadržaji za stanovanje. Godišnji BDP indusrijskog parka u Sudžou iznosi oko 240 milijardi juana godišnje.

ИЗВОРb92.net / TANJUG
Претходни текстOsećate li još uvek miris pečenih paprika u Borči?
Следећи текстIzgradnja industrijskog parka u Borči počinje sledeće godine

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

eleven + 10 =