Kako se pravi ajvar

Dim pečenih paprika jenjava

Proteklih dana Borča je bila sva u dimu, u dimu od pečenih paprika. Možda nas je taj dim i nervirao. Bunio se neko što ne može da se diše zbog one rospije sa prvog sprata što u 10 uveče dimi to čudo. Možda. Ali sada kada su blagodeti toga rada na stolovima svi sa osmehom zavlačimo kašiku u teglu.

Zimnica, paprike, ajvar

Pečenje paprikaMesec septembar rezervisan je za pravljenje zimnice i naravno, ni Borča nije zaostajala u tome. Sve se dimilo od pečenih paprika.  Paprike su se pekle svuda. Na ringlama, na smederevcima, improvizovanim plehovima, u dvorištu, u baštama, ispred zgrada, poljana, pa čak i na terasama. Spremao se jedan od srpskih brendova, naš čuveni ajvar.

Деца су украс света - Буди хуман

Borča Info u službi dobrog ajvara

Zato je i pre nekoliko dana na našu adresu stigla naslovna fotografija uz komentar Morao sam da vam pošaljem, Borča Info u službi dobrog ajvara. Fotografiju nam je poslao Slaki i dodao, cele godine mi brane da bacam tegle, evo i zbog čega. Sad volim kad se zacrvene.

Baš po pitanju ajvara, i kako se sprema, razgovarali smo sa našom sugrađankom, baka Ružom. Evo šta ona kaže..

Baka Ružin ajvar

Ajvar nije samo klopa, kako vi mladi to volite da kažete. Ajvar je delikates. On treba da se pravi na poseban način i s ljubavlju. A danas, danas je to retko.

AjvarSprema se u velikim šerpama i isključivo od paprika koje se peku na ploči. Najčešće je to bila stara ploča dobro poznatog smederevaca. Da ne bude zabune, vatra je obavezno na drva. Posle pečenja paprike se čiste. Ljušti se zapečena kožica i skida se semenje i drška. Očišćene paprike se cede nekoliko sati posle čega se melju. Tako samlevena vraća se na šporet i krčka nekoliko sati uz stalno mešanje. Paprike za ajvar treba da su kvalitetne. One prave, Leskovačke. Ako su još i ubrane u pravom momentu tada ajvar dobija onaj specifičan ukus, miris i boju koju svi volimo. Izvolte, probajte, nasmešila se baka Ruža.

Posle ove priče na dim smo zaboravili i ajvar odmah na lebac namazali 😉

Претходни текстPutovanja miša Mije – Ciklus koncerata za decu
Следећи текстBorča od močvare do vodećeg IT centra

1 КОМЕНТАР

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

four × 1 =