knjiga

Roman „Tebi šega što se zovem Donald“ u prodaji

Edicija vrhunske savremene književnosti koja okuplja pisce iz bivše Jugoslavije „Plavo-belo-crveno“ bogatija je za delo Ahmeda Burića. Tebi šega što se zovem Donald.

Fascinantan i duhovit, uzbudljiv i tragičan roman sarajevskog pisca, napisan u formi monologa, preispituje neke stereotipe o Sarajevu, Bosancima, pa i svetu.

Dubinski proničući u životne kodove samodovoljnog i samozadovoljnog sveta čaršije, autor u središte zbivanja postavlja lik koji odmah, zbog svog imena, izaziva šegu, smeh i podsmeh u čaršiji, ali imena koje je prividno smešno, koje tek usput zavodi i zavarava jer je u njemu – njegovoj neobičnosti i nepotpunom urastanju u mahalski imenik – klica za spoznaju granica, a onda i ogoljavanja misterija čaršije, kako navodi književni kritičar Zoran Ljubičić.

Donald

korice - knjigaDonaldov deda je zarobljeni Švaba koji će se nekoliko godina posle rata, a nakon što je odradio svoje zarobljeničke dane, oženiti muslimankom i ostati u Bosni. Donald se, kako sam priznaje, saživeo s čaršijom, sve njegovo je muslimansko, ali, eto, to ime uvek je razlog za šegu u čaršiji. A s Donaldovim imenom kao stranim elementom u duhu čaršije, kao i s iskustvom njegovog sagovornika, novinara, pobegulje iz rata, posejano je u čaršiji seme njene demistifikacije. Novinar je intelektualac, onaj koji promiče i živi univerzalne vrednosti, a svojim iskustvom dodatno osnažuje spoznaju ograničenja čaršije. Zato je on zahvalan sagovornik Donaldu: odrastali su po istoj matrici, a različita iskustva i doživljaji zbližavaju ih u tački jednakog razumevanja sveta čaršije.

Ispovest Sarajlije nemačkog imena i porekla može da se čita kao venac kratkih priča, ali i kao monodrama o jednom urbanom kodeksu i njegovim vernostima i vrednostima. U Donaldovim pričama Sarajevo i rat se neprestano proigravaju. Donald je glas rata i glas Sarajeva.

Knjiga u prodaji

Knjigu „Tebi šega što se zovem Donald“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Претходни текстSlika dana: Jutro u Borči
Следећи текстPočele prijave za turnir u šahu u Borči – Sretenje 2018.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

two + seven =