Лука Миленковић – Ненемуша

Лука Миленковић, ми ћемо рећи да је Борчанин јер овде живи већ двадесет година, рођен је 4. новембра ’91. у Топличком крају у једном малом али прелепом месту, Куршумлији.

Апсолвент је на Филозофском факултету Универзитета у Београду а завршио је и Високу школу струковних студија „Академија фудбала“, смер, Фудбалски тренер. Последњих 11 година се бави тренерским послом у разним београдским и иностраним фудбалским клубовима.

Током вишегодишњег рада у Кини, одлучује да се посвети писању дечје поезије. По повратку у Борчу објављује свој првенац, збирку дечјих песама Ненемуша.

Ненемуша

Реч „Ненемуша“ потиче из индијанског речника и за њу сам сазнао пре више од 15 година кад је остала запечаћена у мом односу са мамом. А значење те речи можете сазнати у последњој песми ове збирке.

Његове религиозне, љубавне и родољубиве песме су заступљене у многим зборницима, као и текстови у антрополошким часописима.

Рођени сте подно Јастребца и Копаоника, како сте се нашли у Борчи ?

Рођен сам у Куршумлији. Тамо сам провео првих 8 година свог живота, а потом смо због посла мојих родитеља прешли у Борчу, где сам провео наредних 20 година. С обзиром на то недвосмислено је присутна дихотомија у мени јер су оба места, свако на свој начин, оставила свој печат у процесу мог сазревања.

Како сте одлучили да се бавите писањем дечје поезије и где налазите инспирацију?

Тачно време настанка идеје о писању дечје поезије не могу рећи, али верујем да је моја професија утицала на то. Радим са децом од своје 17-е године и сигуран сам да су они „кривци“ за мој улазак у свет дечје поезије.

Инспирација је на сваком кораку ако уживате у писању. Некад ми је довољна само једна реч и форма песме ми се укаже одмах. Некад је то анегдота коју сам чуо од дечака који мени, тренеру, препричавају.

Збирка дечјих песама „Ненемуша“

Збирка песама носи необичан назив. Како је она настала и шта садржи?

Своју прву песму дечје поезије сам написао сасвим непланирано. Један налет инспирације и настала је песма „Владавина“. Она се налази симболично на почетку збирке. Људи који су је прочитали, својом потврдом да је песма добра, дали су ми мотивацију да наставим са писањем.

Тако сам у претходне 3 година са великим осцилацијама у динамици писао једну по једну. Док сам, рецимо, увек имао жељу да своја путовања крунишем једном песмом, тако да ми је са ове временске дистанце јако драго да прочитам неку од песама присећајући се где је она настала.

Ненемуша - Лука Миленковић - Збирка песама за децу
Ненемуша – Лука Миленковић

Кад сам због ванредних околности остао у Србији, одлучио сам да неколико десетина већ написаних песама објавим. У овој збирци се нашло 40 песама намењених предшколском и раном школском узрасту. Ове песме су подељене у 3 циклуса:

  • Владавина,
  • ЗОО
  • Ненемуша

Први од три циклуса је посвећен разним појавама и играма. Други циклус садржи песме где су главни актери, наравно, животиње. Док је трећи циклус о разним ликовима и њиховим догодовштинама. Такође, књига је обогаћена са 12 цртежа који илуструју неке од песама, а њих је нацртала Јована Тодоровић.

Омаж мајци

Збирку песама сте посветили својој мајци и свим мајкама. Која су вас осећања пратила приликом писања посвете ?

Ту није било много премишљања. Породица је институција, у којој отац и мајка имају подједнако велике и битне улоге у одрастању детета. Тако је у мом одрастању за читање песама и бајки била задужена мајка, која ми је и развила потребу за писаним изражавањем. Сходно томе и безрезервној подршци коју мајка пружа, ово је био мој омаж њој.

Како читалачка публика реагује на ваше песме, какви су вам утисци ?

Због ситуације са вирусом и мера које су на снази званична промоција књиге није била могућа, те је за сад књигу видео знатно мањи број од планираног, али сам задовољан коментарима.

Деца су најискренија и најмеродавнија публика, а њима се садржај књиге допада.

Лукина поезија

Пишете и песме других жанрова и тематика, реците нам нешто више о томе.

Да, писао сам љубавне, родољубиве и духовне песме које су се нашле у разним зборницима. Мада иако су песме намењене деци најбројније, доста необјављених песама родољубиве тематике имам у својим свескама. Њих сам почео да пишем за време боравка у Кини, где ме је удаљеност од куће, породице и пријатеља навела на честа размишљања о домовини. Док су љубавне долазиле на ред спорадично.

Можемо ли ускоро да очекујемо нову збирку, какви су вам планови ?

Већ сам почео да радим на својој другој књизи, она неће бити исте тематике. Имам јасан циљ што се те нове збирке тиче, тако да је само питање времена када ће и она бити објављена.

У међувремену ћу се посветити промоцији књиге „Ненемуша“ и периодичном писању за зборнике широм Србије.

Подршка Луки

Због целокупне ситуације Збирка дечјих песама Ненемуша одштампана је у мањем тиражу те позивамо љубитеље поезије да потраже књигу код Луке на његовом ФБ профилу и тако му пруже подршку а у исто време и обрадују неког малишана..

Ми смо открили шта значи реч Ненемуша а ако неко већ зна или мисли да зна слободно то може написати испод у коментару 😉

Аутор: Бојана Урошевић
Претходни текстМлађани Борчанин у серији „Каљаве гуме“ раме уз раме са нашим глумачким великанима
Следећи текстИспирање водоводне мреже 22-27.3.2021.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

17 + 19 =