Repetitor na Maksiju

Telenor treći put pokušao da bespravno postavi repetitor

Udruženje Eko Pančevački rit je po treći put sprečilo bespravno postavljanje repetitora na zgradi Maksija u centru 3.

Juče oko 11č. po dojavi savesnih sugrađana, članovi Udruženja su izašli na teren. Kod Maksija su zatekli radnike u ponovnom pokušaju da protivzakonito postave baznu stanicu preduzeća Telenor.

Odmah po dolasku smo tražili na uvid nalog za izvođenje radova od naručioca Telenora. Isto tako tražili smo im i odobrenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Te naloge i odobrenja nisu imali. Pokazali su nam samo papir koji se odnosi na nekakvo obaveštenje građevinske inspekcije Telenoru, naveli su iz Udruženja.

Tada smo pozvali policijsku stanicu Borče i komunalnu policiju grada Beograda da obustave izvođenje nelegalnih radova. Oni su se vrlo brzo odazvali ali su samo napravili zapisnik uz konstataciju da nisu nadležni za sprečavanje protivzakonitih radova.

U međuvremenu na lice mesta došao je pravnik Telenora koji je nakon kraće rasprave obustavio radove i predložio sastanak u cilju rešavanja problema. Član veća opštine Palilula, Pribićević Uroš, koji je zadužen za ekologiju, i ovog puta je bio prisutan pa će se tako sastanak održati u prostorijama opštine u narednih nekoliko dana.

Da podsetimo

U decembru prošle godine prvi put je pokušano postavljanje repetitora. Pošto je utvrđeno da nisu imali odobrenje po članu zakona 144, pozvali su građevinsku inspekciju opštine Palilula. Inspektor je postupio po zakonu i obustavio radove.

Drugi put, i opet bez dokumentacije, pokušan je nastavak ovih radova krajem marta ove godine. Intervencijom građevinske inspekcije i člana veća opštine Palilula zaduženog za ekologiju radovi su ponovo obustavljeni.

Zakonski nemoguće

Suština problema je da Telenor može postaviti baznu stanicu samo uz pisano odobrenje od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Međutim to je zakonski nemoguće jer je Sekretarijat već doneo rešenje o zabrani postavljanja bazne stanice na pomenutoj lokaciji.

Rešenje o odbijanju zahteva Telenora da postavi repetitor u blizini obdaništa i stambenih zgrada koje premašuju njegovu visinu.

Blizina obdaništa i zgrada prepreka za repetitora

Na 50ak metara od mesta postavljanja nalazi se dečije obdanište. Okolne stambene zgrade premašuju visinu repetitora. Ako se radi po Zakonu onda dozvolu od nadležnih organa nemoguće je dobiti.

Претходни текстPonovo ispričan Šekspirov Magbet
Следећи текстDan kada je Mijatović pogodio prečku

1 КОМЕНТАР

  1. Bahate kompanije nece stati, svaka cast udruzenju Eko Pančevački rit na reakciji. Na zalost vecina ljudi/stanovnika tog dela ili ne zna sta se desava, ili ne haju.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

4 × 3 =