Донели сте одлуку да започнете ново поглавље живота и купите стан у Београду, али нисте сигурни која локација је најпогоднија за вас?

Куповина некретнине је велика инвестиција и одлука којој треба приступити са пуно пажње. Са обзиром на велики избор локација за куповину станова у Београду, одлука који део града одабрати за свој будући живот је јако тешка, поготово за оне људе који до сада нису живели у Београду.

Због свих погодности које живот у главном граду нуди, као што су виши животни стандард и боља прилика за развој каријере, није зачуђујућ податак да је све већа понуда станова у Београду, као и да број заинтересованих купаца све више расте.

У зависности од буџета којим располажете и вашим афинитетима, треба изабрати крај који ће у највећој мери испунити ваше критеријуме и очекивања. Цена стана зависи од комбинације више фактора, а неке од њих су локација, тип градње и квадратура.

У наставку текста прочитајте који су то најпопуларнији делови Београда у којима се људи најчешће одлучују за куповину некретнине и њихове карактеристике како би пронашли крај који ће испунити све ваше захтеве.

#1 Палилула – највећа општина у Београду

Палилула је највећа општина у Београду, која обухвата насеља са обе обале Дунава. Док су насеља на левој обали мирнија за живот, она на десној попут Карабурме и Ташмајдана су знатно урбанија. Једно од најпознатијих локација у општини Палилула су парк Ташмајдан који се сматра једним од најлепших паркова у Београду, као и истоимени спортски центар.

Посебну пажњу за куповину некретнине привлачи насеље Борча која последњих година постаје све урбанија и убрзано се шири због чега са правом носи назив трећи Београд. Поред бројних продавница, маркета, кафића, ресторана, тржног центра, основних школа, Дома здравља, вртића, паркића, спортски објеката у Борчи можете наћи и све остало што вам је неопходно за живот на једном месту..

Аутобуске линије које су одлично повезане са осталим деловима града, омогућавају путовање до било које београдске општине. Пупинов мост који преко Дунава повезује Борчу са Земуном, знатно скраћује пут између некада два јако удаљена насеља док чувени Панчевац повезује два дела ГО Палилула.

Док је просечна цена квадрата на Палилули око 1550 евра, велика је разлика у цени у зависности од насеља у коме се некретнина налази. Просечна цена квадрата у Борчи је око 1200 евра што значи да се стан може купити и за 900 евра по квадрату али и за 1580 евра по квадрату колико се цене неки станови у новоградњи. На Карабурми је цена квадрата око 1300 евра, а у самом центру општине чак око 2400 евра.

Parkić u centru 3
Борча – центар 3

#2 Вождовац – једна од омиљених локација за куповину некретнина

Општина Вождовац настала је 1956. године спајањем општина Лекино брдо и Вождовац, а модерна градња и све погодности које ова локација нуди, разлог су зашто се све више људи одлучује за куповину некретнине баш у овом делу града. Посебно су примамљиви кондимилијуми које све чешће можете видети на Вождовцу.

У овом истовремно модерном и породичном делу града можете наћи бројне супермаркете, бутике, локалне продавнице, банке, ресторане и кафиће. Такође ту су и стадиони Звезде и Партизана за све љубитеље фудбала, као и Бањичка шума за оне који воле природу и зеленило.

Већина насеља ове општине је у близини центра, а због повезаности аутобуских линија и саобраћаја није потребно много времена до било ког другог дела града без обзира на врсту превоза која се користи. Цене квадрата на Вождовцу, у зависности од локације и градње могу се кретати и до 2000 евра. 

#3 Врачар – у самом центру дешавања

Врачар је један од најурбанијих делова Београда који подједнако привлачи све генерације, како младе, тако и старије људе. Велики број кафица и ресторана само су један од разлога зашто Београђани посебно воле Врачар. Овде се налази велики број паркова и културних објеката, као што су музеји и библиотеке, као и бројне здравствене установе.

Повезаност градског превоза се сматра великом предношћу Врачара као локације за живот, док се као маном сматрају гужве у саобраћају посебно у послеподневним часовима.

Цена квадрата је у просеку 2200 евра, може достићи и невероватних 3500 евра када је нова градња у питању, па не чуди информација да је управо Врачар један од најскупљих делова града за куповину некретнина.

#4 Нови Београд – за пословне и породичне људе

Нови Београд је најмлађа општина у Београду која се у кратком временском периоду изузетно развила, па данас представља једну од омиљених локација за живот. Све је више комплекса стамбених зграда у оквиру којих се може пронаћи све што је потребно за живот.

Од вртића, основних и средњих школа, па до маркета, великог броја тржних центара, кафића и ресторана, Нови Београд је општина која нуди по нешто за свакога и прилагођена је сваком узрасту и стилу живота, без обзира на то да ли су у питању млађи или старији, пословни или породични људи.

Такође, на Новом Београду се налази највећи број пословних центара, па је предност живота овде, кратко време које је потребно за путовање до посла.

Цене квадрата крећу се у просеку око 2700 евра за луксузне станове, а када су у питању станови старе градње доста је повољнија, око 1200 евра.

#5 Звездара – спој мирног и урбаног живота

Звездара је идеална локација за оне који желе миран живот, без буке и гужве, који је истовремено у близини центра града. Посебно познат део Звездаре за све љубитеље природе је Звездарска шума. Звездара је градским превозом, великим бројем трамвајских, тролејбуских и аутобуских линија, одлично повезана како са центром, тако и са општинама на периферији Београда.

Једна од најдужих улица у Београду, Булевар краља Александра се највећим својим делом простире преко Звездаре и Палилуле, а у њој се налазе бројне продавнице, пословни објекти, факултети, студентски дом и библиотека.

Цене некретнина на Звездари су у просеку око 1900 евра по квадратном метру, али та цена зависи од дела општине у коме се нектернина налази.Живот у сваком делу Београда има своју посебну чар. Надамо се да смо вам овим текстом помогли у потрази за правом локацијом за куповину стана у Београду која ће испунити све ваше жеље и  очекивања.

Претходни текстКако читање утиче на ментално здравље и расположење човека?
Следећи текстХаос у Дому здравља у Борчи

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

five × 2 =