Beograd - Kalemegdan

Dani Beograda od 16. do 19. aprila 2017.

Dani Beograda biće održani po 16. put u organizaciji Grada Beograda u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada.

Ova manifestacija održće se od 16.04. do 19.04.2017. zbog dva važna događaja u istoriji Beograda. Prvi događaj desio se 16.04.878. kada je u pismu pape Jovana VIII prvi put pomenuto ime Beograd. Drugi događaj bio je 19.04.1867. kada je knez Mihailo Obrenović od Ali Riza Paše dobio ključeve grada. Beograd je tada suštinski postao opet slobodan i srpski grad.

Деца су украс света - Буди хуман

Gradske ustanove kulture prilagodile su svoje programe Danima Beograda čime će biti prikazana veličanstvena istorija Beograda. To su: Muzej grada Beograda, Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Pedagoški muzej, DKC, Dom omladine Beograda, pozorišta…

Četiri koncerata povodom „Dana Beograda 2017”

Četiri koncerta u okviru „Dana Beograda 2017”, čija je realizacija prvobitno predviđena za Letnju pozornicu Beogradske tvrđave, održaće se na drugim lokacijama zbog najave lošeg vremena za narednu nedelju:

Koncert „April u Beogradu”, na kojem pored ostalih učestvuju Dušan Svilar, Leontina Vukomanović, Filip Žmaher i Dejan Cukić, biće održan 16. aprila u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograd.

17.04.2017 u 12 časova, u Narodnom pozorištu u Beogradu biće održan književni matine „Pesme o Beogradu” KPZ Beograda. Istog dana od 19 časova, sledi koncert Jadranke Jovanović „Prijatelji zauvek”, koji će biti održan u Velikoj sali Narodnog pozorišta.

Koncert „Ovo je Srbija”, na kojem će učestvovati Marko Nikolić, Nevena Matić, Merima Njegomir, Čeda Marković i mnogi drugi biće održan 18. aprila u 18 časova. Koncert je na programu u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Na Savskom šetalištu od utorka izložba „Ključevi Belog grada”

U utorak, 18. aprila, u 11 časova na Savskom šetalištu na Kalemegdanu biće otvorena izložva „Ključevi Belog grada. Beograd 1867. godine”.

Izložbom će biti obeleženo 150 godina od kada su turske vlasti predale ključeve grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću. Ovim događajem počela je nova etapa u razvoju Kneževine Srbije, koja je vodila ka sticanju državne samostalnosti. Na 30 panoa, posetioci će moći da vide događaje koji su prethodili predaji ključeva, sam čin predaje kao i posledice koje je ovaj događaj imao na kompletnu istoriju srpskog naroda.

ИЗВОРBeograd.rs
Претходни текстUskršnji karneval na Paliluli
Следећи текстVidovdanski pesnički susreti 2017.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

sixteen − 12 =