У ери интернета и брзог протока информација највећи број људи слободно време проводи на друштвеним мрежама, гледајући серије и филмове. 

Фокус и концентрација су код многих ослабили услед бомбардовања информацијама потрошачког друштва, тако да се већина информише површно путем интернет портала често субјективног карактера.

Па ипак, и даље постоје верни љубитељи књига који читањем желе да прошире своје видике, темељније обраде одређену тему или да се једноставно опусте. Књижаре у Београду пружају одличан асортиман наслова где спадају класици, најновији наслови, бестселери, као и дела различитих жанрова.

На једном месту можете набавити све што вам је потребано без обзира на ваш читалачки укус.

У наставку сазнајте више о томе који су бенефити читања књиха по ментално здравље и расположење човека.

Читање умирује и смањује ниво стреса

Читање је због свог умирујућег дејства нарочито погодно у вечерњим часовима као одлична припрема за спавање и оплемењивање духа.

За разлику од мобилних телефона и других уређаја који зраче и не препоручују се, време проведено читајући има само позитивнне утицаје. Бројна истраживања су показала ово и утврдила како је читање одличан лек за оне који пате од високог нивоа стреса који проживљавају током дана.

Истраживања са Универзитета у Сусексу и когнитивни неуропсихолог др. Дејвид Луис анализирао је истраживање утицаја читања на смањење нивоа стреса код испитаника са повећаним нивоом овог негативног стања.

На конкретно овом истраживању се показало да читање смањује ниво стреса код чак 68% испитаника, знатно више него музика, конзумирање чаја и шетња.

Поред тога што умирује, читање је корисно и из правца развоја личне и опште културе

Књиге мењају поглед на свет и пружају мотивацију

Свако од нас се повремено сусреће са нерасположењем без неког претераног разлога, док код неких ова стања трају и дуже, те се граниче или преклапају са депресијом.

Поред уобичајених начина да се оно избегне кроз тренинг и разговоре, читање се ту намеће као један од ефикаснијих.

Оно што је кључно јесте да направите одличан избор и наслов који ће вам савршено пристајати. Читајте рецензије и покушајте да схватите одређени поглед на свет писца који би вам потенцијално пријао у том тренутку.

У прошлости су само најбогатији имали приступ читању книга и њиховом писању, па је због тога често долазило до различитих злоупотреба у правцу манипулације. Недостатак понуде људима није давао превише избора, док је данас ситуација ипак много другачија.

Избора је пуно тако да се читаоцима оставља за вољу да изаберу наслове према њиховим преференцијама.

polovne knjige i udzbenici

Ескапизам – бег од реалности

Ескапизам као појам вуче корен од енглеске речи која у преводу значи побећи, избећи. Уколико буквално посматрамо наведени појам, можемо закључити како овај термин означава бег из реалности у приче које пружа књига као уметничко дело.

Чињеница је да већина људи данас живи убрзано, оптерећени смо бројним обавезама и притиска нас реалност којој није увек лако супротставити се.

Читање књига и упловљавање у замишљени свет других ликова и њихов приступ решавању проблема омогућавају читаоцу да се поистовети и тако пронађе одређену дозу сигурности.

Ескапизам у овом контексту не мора нужно да значи проналазак утехе, већ је често начин да се људи опусте и на кратко забораве на свакодневне обавезе.

Развитак осећаја емпатије и креативности

За разлику од гледања телевизије или било ког другог садржаја који нам пружа потпуну визуализацију догађаја, књиге нас терају да маштамо.

Не само да ћете сваку ситуацију моћи да посматрате из више углова, него вам се оставља на слободу да визуелно прикажете себи описана дешавања. Маштање код људи подстиче креативност, тако да ће они начитани увек имати већу могућност препричавања и описивања догађаја, док ће вокабулар бити на врхунском нивоу.

Током читања се пружа могућност читаоцима да разумеју околоности, осећања и проблеме са којима се главни ликови суочавају.

Уколико се тај процес заиста и догоди, читаоци ће развијати осећај емпатије и тако ову особину моћи да примене у пракси.

Због погодности по питању развоја осећаја емаптије и креативности се препоручује читање књига деци већ у раној фази развоја.  

Јачање мозга и олакшавање борбе против одређених болести

Читање књига је поред осталих активности за развијање вијуга као што су играње шаха и решавање загонетки, веома корисно за јачање мозга. Њему су потребне ове радње како би одржавао ниво ефикасности и брзине рада.

Одржавање мозга у форми кроз ове активности смањује ризик од настанка дегенеративних болести међу којима је најучесталији Алцхајмер.

Болести као што су Алцхајмер најчешће нападају мозак управо због његове недовољне активности, тако да се саветује свакодневно читање од бар пола сата.  

Ових пола сата читање не представља никакав проблем током школовања, али се ситуација мења након овог периода. Тада већина престаје са овом активношћу, па је нарочито важно вратити је у своју свакодневну рутину.

Читање књига је као што сте могли да увидите веома корисна активност која оплемењује и има вишеструко позитивна психолошка дејства. Веома лако можете доћи до нових романа и набавити потребне наслове уз које ћете уживати!

Претходни текстБраво! Мама, тата, син и ћерка из Борче на победничком постољу
Следећи текстКоје локације људи најчешће бирају за куповину стана у Београду?

1 КОМЕНТАР

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

5 × 3 =