Протеклих дана наши суграђани са леве обале организују протесте како би заштитили и сачували Реву над којом се тренутно одвија прави еколошки злочин.

Рева

На левој обали тик уз Дунав налази се бара Рева која представља право природно богатство на само неколико километара од центра Београда и Панчева.

Овај простор представља праву оазу мира у којој живе разне заштићене врсте биљака и животиња међу којима је и јединствени орао Белорепан. Шумски појас Реве је један од највећих извора кисеоника за Београђане и Пенчеваце.

Међутим,

На овој локацији за кратко време посечено је око 30 хектара шуме а планира се сеча још 50 хектара. Такође, свакодневним довожењем грађевинског и другог отпада на овај простор створена је дивља депонија која расте великом брзином и прети да прерасте у праву еколошку катастрофу.

Мештани и еколошка удружења са леве обале су се побунили против оваквог немара и уништавања наше животне средине па су почели да организују протестне шетње и да спречавају довожење и истовар отпада.

Подршка за очување Реве је стигла од многих Београђана, Панчеваца, еколошких удружења али и јавних личности.

Протестна шетња „Цвеће за смеће“

16.маја организована је једна таква шетња под називом „Цвеће за смеће„. Наши суграђани шетали су од насеља Браћа Марић у Крњаћи до Реве. Тада су деца направила букете цвећа и поклањала их чикама који су довозили отпад камионима и просипали га овде месецима уназад.

На овом скупу били су представници еко удружења са леве обале Бела чапља, УГ Котеж, Еко Панчевачки рит, УГ Комшија, архитекта Драгољуб Бакић, Александар Јовановић Ћута (ОРСП), Ђорђе Микетић (ЗИП) и многи други..

Цеца Бојковић телом брани Реву

Пре три дана у заштиту ове оазе мира стала је и наша позната глумица Светлана Цеца Бојковић која је телом бранила подручје Баре Реве. Како показује видео снимах који се дели друштвеним мрежама глумица је изашла директно пред камионе који су довозили отпад и тако их спречила да уђу овде и изврше истовар смећа.

Весна Чипчић посадила цвеће

У знак подршке бару Рева посетила је и глумица Весна Чипчић. Она је донела цвеће које је посадила овде као вид подршке у борби за природу Београда..

Надлежни ћуте

Док је за грађане ово екоцид, за београдски Секретаријат за заштиту животне средине ово је само привремено постројење где може да се одложи земља „из ископа“ и грађевински отпад. Они уверавају да тај отпад није опасан, иако документа који то доказује још увек нема.

Борба за бару Рева се наставља!

Изабрали смо да живимо у зеленој оази, а не на највећој београдској депонији!

Проведите викенд са браниоцима Реве 29. и 30. маја 2021. јер се организује Еко Спортско Музички протестни камп под називом Рева пева

Понесите ваше иструменте, спортске реквизите и шаторе и дођите на Шутерсток на Реви!

Детаљније о Еколошком едукативном културно-спортскем Фестивалу Рева Пева можете прочитати кликом на линк ОВДЕ

Претходни текстЕво у којим ситуацијама је откуп аутомобила решење за ваше половно возило
Следећи текстРева пева – Еко викенд на Оази Рева са културно-спортским садржајем

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

eighteen + 3 =