Dunav - Beograd

Brana na Dunavu kod Zemuna i Novog Beograda

Pre nekoliko dana, na početku Balkanske konferencije o razumevanju rizika, gradonačelnik Beograda najavio je izgradnju brane za sprečavanje poplava. Brana na Dunavu u Beogradu.

Na obali Dunava kod Novog Beograda i Zemuna uskoro će se graditi brana za sprečavanje eventualnih poplava u slučajevima velikog vodostaja, najavio je Zoran Radojičić.

Ovaj projekat je u fazi pripreme. Brana bi trebalo da pruži mehanizme da se spreče veći rizici od poplava kako se ne bi ponovila 2014.

Šta je sa levom obalom?

Pošto su spomenuti Novi Beograd i Zemun pitamo se šta će u tom slučaju biti sa levom obalom Dunava?

Dunav - BeogradNaselja na levoj obali Beograda nalaze se ispod nivoa Dunava i svi dobro znamo koliko su podložna plavljenju. Prisustvo podzemnih voda sa ove strane samo povećava taj rizik. Kanali koji bi između ostalog trebalo i da dreniraju tu vodu su u generalno lošem stanju i to sada nisu u stanju da urade. Mnogi nisu čišćeni godinama, zatrpavaju se a služe čak i kao septičke jame..

Dunav

Dunav je, ne tako davno, često stizao do (Borča) Grede. To za sada sprečava nasip koji u oktobru puni 85 godina. Da li bi (stari nasip) mogao da izdrži svu potencijalno nadolazeću vodu koju bi brana sa desne strane usmerila na levu? Brine li se o trećem Beogradu?

Претходни текстIndustrijski park u Borči – danas potpisan novi sporazum!
Следећи текстPožar u Padinskoj skeli! Gori Imlek

1 КОМЕНТАР

  1. Brinućemo mi kada leva obala dobije opštinu. Do tada ćutimo. Amerika je jaka Jer su svi prvo lokal patriote. Ljudi na levoj obali nisu. A imamo sve uslove da iz našeg lokalnog budžeta napravimo sami branu. I dreniramo zemljište. I platimo komunalnu da cepa kazne svima redom dok ne odrastemo. Sve možemo ali sami. Mnogo smo bogatiji od stare palilule i vreme je da prestanemo da ih izdržavamo.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

sixteen + three =