Вучић на отварању Дома здравља у Борчи

Нападнута медицинска сестра у Дому здравља у Борчи

Поводом инцидента који се догодио у уторак, 26.4.2022. у Дому здравља у Борчи друштвеним мрежама се повела полемика о овом догађају али и о стању у истом.

Расправа је подстакнута изјавом Марије чија је мајка, медицински радник, нападнута. Њене речи изазвале су оштру полемику која се разгранала у више праваца. Неки осуђују овакво понашање, неки га бране а већина сaгласна да је организација и стање у нашем дому здравља врло лоша.

Маријине речи преносимо у целости:

У борчанском ДЗ, на дечијем одељењу, нападнута је медицинска сестра Н.С, моја мајка. Наиме, сутуација у Дому здравља је критична, константна гужва и пуна чекаоница на једну сестру на одељењу. „Господин“ је улетео у интервенције, шутнуо посуду са шпатулама која јој је била у руци, и тиме је ударио у стомак.

Докторка која је била у смени, изашла је и ургирала да се позове полиција, на шта је поменути „господин“ почео да псује и њу, залетео се и поломио телефон, пред пуном чекаоницом. То се догодило због тога што је звао а нико му се на телефон није јавио да он сазнао резултате.

Једна сестра, на све пацијенте које укуцава за контроле, прима хитнене случајеве, превијање, вакцине, инхалације, није стигла да се јави на телефон (и ако се јавља кад год је у могућности) и нападнута је на радном месту. Ударена је, притом шећераш.

Данас је била моја мама, сутра може бити било ко други. Разумем да нико тамо не долази тек онако, да су сви под тензијом и нервозом, али све док ћутимо и не радимо ништа поводом тога биће још и горе.

Мислим да је време да се ујединимо, направимо бојкот, петицију, нађемо неко решење да Дом здравља добије још особља, самим тим смањимо гужву, нервозу и чекање. На ТВ-у слушамо како је у Борчи изграђен најмодернији Дом здравља а тамо је хаос, нема довољно особља, гужве су, пуне чекаонице, неке службе раде само на папиру а доктора нема..

Молим вас да поделите да што више људи ово види како би заједно нашли решење, написала је Марија С.

Коментари су се низали

На ову објаву низали су се различити коментари. Било је и оних који осуђују овакво понашање али и оправдања за исто:

 • Његово понашање нема оправдање али је чињеница да се не јављају на телефон. Можеш сатима да зовеш и нико се неће јавити, каже Славица. Битно је да се покаже да је отворен нови Дом здравља а то што нема довољно кадра никог не занима. Зато треба да се побуне запослени јер имају директора диктатора
 • Па људи на ОРЛ одељењу доктора нема више од месец дана. „Ради“ само сестра. Шаље нас у Кнез Данилову а они оданде на Звездару или код приватника. Расуло тотално.
 • Не подржавам насиље и то што се догодило је за сваку осуду али особље уме да буде и те како непријатно и некултурно готово да неће ни да саслушају човека, написао је Јован.
 • Треба довести ТВ екипу да сними праву страну нејмодернијег Дома здравља. Један педијатар у смени прегледа децу до 18 година. На преглед код гинеколога се чека 3 месеца. И онда кад дођеш на ред кажу да УЗ раде само трудницама јер је Корона и у осталим службама је верујем да је благи ужас..
 • И требао је, превише су безобразни у ДЗ. Ја сам лично стала поред пулта и зовем а сестра неће да се јави, седи и гледа свој телефон, каже Слађана.
 • Не подржавам насиље, нарочито над женама а Дом здравља у Борчи је дно дна, каже Алемдина. Тамо без свађе не може ништа да се заврши а састре које раде на општој пракси су катастрофа. Људи не иду тамо зато што им се иде већ зато што морају. Ако се овако настави тамо ће се дешавати још озбиљније ситуације
 • Не оправдавам насиље али наш здравствени систем заслужује батине. Не госпођа као појединац али мора нешто да се учини јер је ово постала спрдња. Јако нељубазно особље према родитељима болесне деце који су већ довољно уплашени.
 • Треба отићи директно код ВД управника на кога су кивни запослени и пацијенти. И то бар дест људи минимум да би имало ефекта, не телефоном него очи у очи, а све то по препоруци и молби запослених из ДЗ. Овај случај је повезан са општим стањем у здравству, истакао је Мита.
 • Корупција. Тражили су паре за радна места. А нема довољно оних који ће да плате 3000 евра да би се запослили..
 • Не може да се нађе особље кад су потребне паре да добијеш посао ту, истакла је Татјана.
 • Брз опоравак поменутој мајци!! Али ја често долазиму ДЗ и често се бахато понашају сестре. Свака част изузецима. Ја сам астматичар и заиста немам неке претеране похвале ни критике!! А да се уразумимо и ујединимо морамо и то што пре, каже Нада.
 • Ако сви престану са радом у поменутом ДЗ ситуација ће се променити. Људи не поштују себе па тако раде посао за петоро. Сами су криви. Али наравно то се неће десити јер у Србији не може троје људи да се сложи а не цео колектив Дома здравља. Мене као пацијента не треба да занима што тамо неко ради 5 послова одједном али ако буду желели да штрајкују наравно да ћу их подржати, написала је Перићка.
 • Решење је да ни твоја мама не дође на посао и онда, колико сам схватио, неће бити никог на одељењу, истакао је Дејан..
 • Жао ми је мајке заиста.. Али као пацијент толико лоших искуства у том новом ДЗ сам имала и ја и моји родитељи и још да не набрајам. И заиста мислим да у новом Дому здравља у Борчи људи раде као по казни, истакла је Мирјана.
 • Све то стоји да треба још особља али са којим правом насиљем решавати проблем који је дотични имао, пита се Драгица.
 • Сви ми понекад полудимо када су у питању ДЗ. Не само овај у Борчи , него и по граду. Њима је то посао и када дође нас више од хиљаду дневно, па више од пола нервозно, па им намрачимо ауру и убијемо вољу за животом, наравно да после нису низашта а камо ли за љубазност. И ја кад одем тамо нисам супер весела јер ипак сам довела дете али брате седнем, чекам и знам ред.. написала је Тамара.
Претходни текстКоје локације људи најчешће бирају за куповину стана у Београду?
Следећи текстЗграда старог Дома здравља у Борчи постаје нови услужни центар ГО Палилула

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

six + nineteen =