vaskršnja jaja

Hristos Vaskrse!

Ponoćnim liturgijama u našm hramovima obeležen je hrišćanski praznik Vaskrs.

Isus je raspet u petak. Subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu. U nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali, a Isus je vaskrsao.

Preporuka
doktor stomatolije borca preporuka

Vaskršnja jaja

Kod Hrišćana je običaj da se za Vaskrs spremaju obojena i šarena jaja, na kojima se crtaju hrišćanska obeležja, i ispisuje pozdrav: „Hristos vaskrse.“ Po predanju, ovaj običaj potiče iz vremena Hristovog Vaskrsenja i Vaznesenja. Naime, sledbenica Isusa Hrista Mapija Magdalena došla je, posle Hristovog Vaznesenja, u Rim radi propovedanja Jevanđelja. I kada je izašla pred cara Tiberija, pozdravila ga je rečima: „Hristos vaskrse“ i pružila mu na dar ofarbano jaje, a po ugledu na nju, Hrišćani su produžili praksu bojenja i šaranja jaja.

Vaskrs u Borči

Veliki Vaskršnji praznici počeli su Lazarevom subotom, odnosno Vrbicom.

Najradosniji hrišćanaski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću, obeležen je po običajima i u Borči, uz liturgiju, vino i neizbežno kucanje ofarbanim uskršnjim jajima. Na svakom ćošku se čuje graja i pozdrav “Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse”

Zdravlja, mira i ljubavi želi Vam
Borča Info

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

17 − 13 =