Здрава храна, односно здраве намирнице су од есенцијалне важности за квалитетан и дуговечан живот. Kада је у питању здрава храна, поред спортиста, све већи број људи се окреће конзумирању хране пуне витамина, која даје потребну енергију за обављање дневних обавеза и спортских активности.

У том погледу, велики је избор могућности када се ради о томе где можемо купити храну која нам одговара. Због тога је популарно да људи не купују све на једном месту, већ се труде да производе различите врсте набављају у специјализованим продавницама.

У Борчи, као једном од већих насеља у Београду, широк је избор различитих објеката у којима се можете снабдети квалитетним производима, па ако нисте сигурни где да купујете, даћемо вам савете!

У наставку текста информишите се о томе који су то типови продавница у којима можете пронаћи различите здраве намирнице у поменутом насељу.

Велики хипермаркети непресушан су извор различитих производа

Свако велико насеље у главном граду Србије поседује макар један хипермаркет, па тако и Борча. Најбогатији по питању разноврсности производа и њихове количине, управо су маркети овог типа. У њима се увек може пронаћи широк асортиман здравих намирница.

Kада се ради о млечним производима, познати српски бренд један је од највећих произвођача млека у србији, а најчешћи је избор оних који желе да уносом млека обогате свој и организам своје деце калцијумом за јачање костију и мишића.

Млечни производи представљају основне животне намирнице, које су потребне свима за правилан развој и јачање имунитета, али поред тога, хипермаркети су непресушан извор различитог сезонског и несезонског воћа. Оно у себи садржи велики број витамина значајних за очување енергије током читавог дана.

Један од производа, због чије се куповине многи одлучују за одлазак у велике хипермаркете свакако је месо. Оно је богато протеинима, а значајно је за бржи опоравак мишића и напредак у спортским и фитнес активностима.

Поред основних намирница, хипермаркети имају и делове са смрзнутим поврћем и готовом храном, што може бити одличан избор за оне који желе да се хране здраво, али немају довољно времена да се посвете припремању куваних јела.

Поменути објекти су одличан избор уколико желите да целокупну куповину обавите на једном месту и да на тај начин себи уштедите време.

Да ли су пијаце изгубиле на важности у последњих неколико година?

Одлазак на пијацу ради добављања свих здравих и свежих намирница је била традиција у целој земљи, па тако и у нашем насељу Борча.

Kултура одласка на пијацу се данас помало изгубила, с обзиром да велики број производа који се тамо могу пронаћи, сада имају своје место у великим маркетима.

Pijaca u Borči
Пијаца у Борчи

Међутим, оно што је значајно, јесте да је пијаца место где заиста можете пронаћи најсвежије производе од вашег локалног добављача и бити сигурни да је све што поједете здраво, укусно и проверено. Са продавцима на локалним тезгама гради однос поверења, а једном задовољан купац, вратиће се по добар производ небројано пута.

Локални добављачи често имају производе које сами узгајају, те су и сигурни у њихов квалитет. На пијацама се увек може пронаћи најквалитетније воће и поврће, док се ту неретко налази и рибарница где можете купити свеже упецану рибу.

Продавнице здраве хране су место где ћете пронаћи необичне намирнице

У продавницама здраве хране се могу пронаћи производи који нису толико чести на трпезама домаће кухиње, али су ови дућани све чешћи избор оних који желе да се квалитетно хране. Поменутих радњи има пуно у Београду, па тако и у Борчи можете пронаћи неколико таквих (кликом ОВДЕ).

Често се у поменутим продавницама могу пронаћи здраве намирнице, које су алтернатива уобичајним производима, па их на тај начин замењују.

zdrava hrana
Продавница здраве хране у Борчи

Без обзира да ли водили рачуна о исхрани или били на дијети, већина нас има потребу да понекад поједе нешто слатко, које генерално не спада у здраве производе, међутим у продавницама здраве хране се може пронаћи алтернатива у виду здравих слаткиша, а неки од њих су органски банана чипс или бела чоколада са гођи бобицама.

За оне који се професионално или рекреативно баве спортом, додаци исхрани попут суплемената су чест избор, а њих такође можете пронаћи у дућанима здраве хране. Осим овога, све су популарније биљне замене за млеко, сир и месо, а за њих се највише одлучују вегани јер не једу ништа животињског порекла, те им ови производи могу заменити неке производе.

Локалне пиљарнице и домаћа газдинства

Домаћа газдинства су карактеристична за она подручја где људи имају више услова за производњу домаће хране што је и случај са левом обалом Београда. Они који се тиме баве одлучују се да неке од својих квалитетних производа продају на пијаци или локалним пиљарницама. На тај начин могуће је пазарити квалитетне и здраве производе од познаника или комшија, а да притом будемо сигурни у њихово порекло.

Пиљара у Борчи 3

Управо се у томе огледа значај локалних пиљарница, где цене могу бити нешто веће него у великим маркетима, то надомешћује квалитет производа и поверење према продавцу.

Здрава исхрана је од изузетног значаја за свакога, а нарочито деци у раној фази живота или спортистима који брину о саставу хране и њеном пореклу. Без обзира на узраст и професију, свима је битан унос производа богатим витаминима, минералима и другим састојцима значајним за очување здравог имунитета па тако и нашег тела и духа. Зато се саветује темељна анализа понуде различитих произвођача и одабир што квалитетније хране у складу са могућностима.

Претходни текстНестала Живка Стојиљковић из Борче
Следећи текстСрећан Васкрс драги Борчани

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

20 − 14 =