Nasip u Borči

Beljarica (Balaton, Crvenka)

Beogradska amazonija ili dunavski forland, kako se još zove ovaj predeo, nalazi se na levoj obali Dunava u Beogradu. Močvarno i sa puno vegetacije idelano je stanište za ptice i druge divlje životinje. Ovde se mogu naći i vidra, i divlja mačka, i kuna zlatica i belica i mnoge druge ugrožene vrste. Samo tokom poslednjih godina ovde je zabeleženo 136 vrsta ptica, od toga 108 strogo zaštićenih među kojima je i belorepan, najveći orao EvropeOno što je takođe važno, ovo je prostor koji prima „višak“ vode čime se smanjuje pritisak na nasipe i sprečava plavljenje okolnih naselja.

Pešačka eko-tura dunavskim nasipom prilika je da se, uz stručnog vodiča, malo bolje upoznamo sa našim krajem. 

Pešačka eko-tura dunavskim nasipom

U okviru dana evropske baštine, koji se ove godine organizuju pod nazivom „Kulturno nasleđe i priroda“ Liga za ornitološku akciju (LOA) uključuje se organizovanjem edukativne šetnje sa posmatranjem ptica dunavskog forlanda.

Tokom šetnje, učesnici akcije će biti u prilici da se upoznaju sa karaklteristikama ekosistema ovog područja. Vreme održavanja akcije se poklapa sa periodom migracije ptica, tako da će učesnici biti u prilici da posmatraju neke od 137 zabeleženih vrsta ptica na ovom terenu i da se upoznaju sa nekim zanimljivostima vezanim za ovu oblast.

Program

Subota, 23. septembar od 8.30 do 13.00 časova. Besplatna tura.

Okupljanje na okretnici autobusa br.17 u Zemunu (stanica Gornji grad) do 8.30 č. kada se kreće na pešačku turu. Poželjno je doći desetak minuta ranije. Do ove stanice moguće je doći i autobusima 73, 84, 704, 705… Moguće je i autobusom br. 85 do stanice Banatska, koja je od polazišta udaljena oko 100 m.

Tokom ture, prelazi se Pupinov most i kreće se dunavskim nasipom uzvodno. Pešačenje se završava na okretnici autobusa 106 u Kovilovu. Teren je ravan i kreće se po travi i makadamu, a na samom početku i završetku ture, po asfaltu. Dužina ture je 10 do 15 km u zavisnosti od staze koja se izabere za povratak (postoji mogućnost odustajanja od duže trase na samoj turi).

Obuću i odeću prilagoditi vremenskim uslovima. Obavezno poneti flašu sa vodom, po mogućstvu i dvogled.

Možda ćete biti zainteresovani i za: Borča je mega naselje

Vodič – Miroslav Mareš

Stanovnici leve obale mogu se pridružiti turi i na samom nasipu u dogovoru sa vodičem grupe.

Dodatne informacije i prijave slati na e-mail: mares.miroslav@gmail.com ili pozivom na broj: 065/533 10 52

Beljarica – Beogradski amazon – VIDEO

Beogradska oaza prirode – ili nova luka?

Potpišite peticiju na linku: https://www.peticije24.com/spasimo_beogradsku_amazoniju_od_unitenja#Beograd ima ono što druge prestonice nemajuOazu prirode nadomak centra gradaTo je #Beljarica – područje koje smo dužni da sačuvamo i ostavimo našoj deci da ne bi zaboravila šta je priroda u gradu od betona…#spasimoBeogradskuAmazoniju #Beljarica #novaLuka #Beograd #Dunav #Danube #Srbija #Serbia

Gepostet von Liga za ornitološku akciju Srbije/League 4 Ornithological Action of Serbia am Sonntag, 18. Juni 2017

ИЗВОРLiga za ornitološku akciju Srbije
Претходни текстPKB prodaje zemljište u Borči i Kovilovu
Следећи текстБорча је мега насеље

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

four × 5 =