smeće na stanici

Da li smo stvarno ovakvi?

Baš ovim pitanjem „ogorčena“ Jasmina započinje komentar na slike koje je i sama postavila u najvećoj borčanskoj FB grupi БОРЧА-Београд.

Stajalište preko puta Ѕhoppija, ugao Zrenjaninca i Kikindske. Da li smo stvarno ovakvi??? A na stanici uredno postavljena lepa betonska velika kanta ali očigledno samo kao dekoracija..

Ovaj komentar uz slike postavila je Jasmina S. pre dva dana u grupi nakon čega je usledila velika diskusija naših sugrađana..

Ona još i dodaje „Upravo stojim na stanici, došao je uniformisani radnik gradske čistoće, uredno ispraznio kantu i sad razgovara mobilnim, pazite, samo kantu, okolo ga ne zanima..“ Na to joj je Ivan odgovorio „Nije mu u opisu radnog mesta“..

Evo i još nekih komentara Mirjane, Renate, Seke, Milene, Branka, Miloša, Ljubiše, Ilije, Biljane…

  • Takvi smo!
  • Tugaaa ..
  • To je tako godinama.. očiste jednom godišnje i sve po starom. Ne vredi….
  • Iz kuće sve to ide džaba mi ovde raspredamo.
  • Malo su pogrešno izračunali odnos broja putnika i veličinu kanti (treba kontrjner tu da stoji) većina bi bacila u kantu da nije puna stalno.
  • A djubretari samo na brzinu izbace punu kantu u kamion i piče dalje….
  • Očistiti kante nekoliko puta u toku nedelje a ne jednom u nedelji, na tom autobuskom stajalištu prodje i na hiljade putnika dnevno..
  • Samo izgovori, svoje đubre nosi sa sobom, nema opravdanja za bacanje gde ti padne napamet, grozno
  • Ja svoje smeće stavim i džep ili torbu ili nosim u ruci dok ne dodjem do kante.

Predlozi i činjenice

Dato je tu i mnogo predloga, pozivanje na radnu akciju, apeli, slanje dopisa „Đuri“ i Beokomu… Predlagani natpisi – Ako voliš svoju okolinu, ne bacaj smeće gde mu nije mesto.. Ako znaš da čitaš, ne bacaj smeće !

Kad sve saberemo, ogorčeni smo svi ali činjenica je da smeća ima svuda i da nije samo došlo tu gde je. 

Najlakše je prebaciti krivicu na druge a u stvari i sami smo krivi za sve to. Činjenica je da smo se otuđili. I da manje saosećamo. Da okrećemo glavu. Čak i komšije prođu jedni pored drugih a ni dobar dan ne kažu. Činjenica je da sami pravimo deponije i da se fekalne vode izlivaju u naše kanale. Činjenica je da bi se radije svadjali nego priznali da smo pogrešili…

Nije teško biti fin

Činjenica je da je mnogo ovakvih činjenica..

A zašto je to tako? Zašto kada u stvari uopšte nije teško biti fin.

Počnite od sebe. Promenite nešto. Recite dobar dan komšiji, pomozite baki na ulici, ne parkirajte kola na sred trotoara samo na minut, pokupite papirić sa ulice. Bacite smeće u kantu a ne pored nje. Ne prljaj, nemaš izgovor. Ne jurite, ne žurite. Nasmejte se.. Lepše je sa kulturom.

Foto: Jasmina S. / Borča Info

Претходни текстBez struje delovi Borče i Krnjače (05.10.2017.)
Следећи текстUskoro povećanje brzine na Severnoj tangenti sa 50 na 80km/h

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

2 × four =