Toplana Borča

Modernizovano postrojenje u toplani u Borči

U toplani u Borči pušteno je u rad modernizovano postrojenje koje će umesto mazuta koristiti, ekološki prihvatljiviji, komprimovani prirodni gas.

Smanjenje emisije štetnih gasova

Na ovaj način postići će se znatno smanjenja emisije štetnih gasova pri proizvodnji toplotne energije a za potrebe grejanja preko 5 hiljada stanova, odnosno preko 200 hiljada kvadrata u Borči, koji se greju putem Centralnog grejanja. Ovo je prva toplana na komprimovani prirodni gas, koji nije doveden cevovodom, već se fizički dovozi u trejlerima. Zbog ovoga izvršena je i rekonstrukciji prilaza toplani „Borča“ i samom postrojenju iz ulice Ratnih vojnih invalida.

Деца су украс света - Подржи Мињу - Клик на слику

Direktor JKP “Breogradske elektrane” – Goran Aleksić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike – Zoran Predić i predsednik Skupštine Beograda – Nikola Nikodijević juče su posetili Borču i pustili u rad ovo postrojenje. Ovom prilikom Aleksić je istakao: Jako je važno da modernizujemo naša postrojenja na levoj strani Dunava. Ona su u prethodnom periodu bila pomalo zapostavljena. Ipak, sada i ovaj deo Beograda doživljava punu ekspanziju. I korisnici naših usluga sa ove strane reke zaslužili su bolje, kvalitetnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Ukoliko dokažemo parametre tokom probnog rada, a mislimo da hoćemo jer su u tehničko-projektantskom smislu izvanredni, onda nemamo dilemu da već od februara u potpunosti pređemo na korišćenje komprimovanog gasa. Svi radovi su projektovani i izvedeni tako da toplana u Borči može biti priključena na distributivnu mrežu. Na distributivnu mrežu prirodnog gasa biće priključena kada bude bio izgrađen magistralni gasovod. Do tada će osnovno gorivo biti komprimovani prirodni gas, dok će mazut biti zadržan kao rezervno gorivo.

Komprimovani prirodni gas (KPG)

KPG predstavlja sabijeni yemni gas, odnosno jedan od oblika u koji se yemni gas pretvara radi lakšeg transporta i čuvanja. Komprimuje se na pritisak 220-250 bara. Glavni sastojak je metan, koji je u poređenju sa ostalim derivatima, ima najmanji koeficijent emitovanja CO2 po jedinici oslobođene energije i kao takav doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Subota, 24.12.2016. Borča Info

Претходни текстPredstava “Gde je Deda Mraz?” u Borči i Padinskoj Skeli
Следећи текстOtkazana predstava i koncert u Padinskoj Skeli

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

one × 2 =