Borčani na Fruškogorskom (ultra) maratonu

Dva borčanca predprošlog vikenda učestvovala su na Fruškogorskom maratonu prešavši stazu dužu od 100 kilometara.

Fruškogorski maraton jedan je od nasjtarijih maratona ovog tipa u Evropi koji se u kontinuitetu održava već 42 godine.

Ove godine na raspologanju je bilo 19 staza a borčani, Zoran i Hadži Bojan, sa saborcima Ljubomirom i Mihajlom, učestvovali su na Ultra maratonu. Oni su pokorili stazu dugu 108,2km sa 4200m uspona i isto toliko silaska. Jedina duža staza bila je dužine 134,4km (Ultra ekstremni maraton)

Koliko je ova staza zahtevna, govore i kvalifikacioni bodovi za magičnu trku oko Monblana koji dobijaju finišeri.

Prvi put prešli stotku

Borčani su imali limit od 35 sati da završe trku a to su uspeli za 31 sat, uprkos blatu i kiši koja je padala neprestano 15 sati.

Ovim Borčanima trčanje nije strano i verovatno ste ih viđali kako prave krugove po Borči. Sada su prvi put u cugu prešli više od 100 kilometara.

U razgovoru sa nama nisu krili zadovoljstvo ovim uspehom.

Prevazišli smo svoja očekivanja. Utisci su fenomenalni i veoma smo zadovoljni.

Na stazi – Ultra maraton

Bilo je veoma teško, kiša je padala skoro petnaest sati ali nismo poklekli. Mnogo je teško kada trčiš i pešačiš satima a kiša lije kao iz kabla. Nezgodno je i kada noću ne vidiš prst pred okom probijajući se stazama fruškogorske šume a blato na stazi svakim korakom iznova preti da ti proguta obuću.

Tada ne znaš da li si mokar od kiše ili od znoja.

Na stazi se boriš prvo sam sa sobom

A kad stigneš do neke kontrolne tačke odmarao bi ali ne smeš jer čim staneš hladnoća počinje da se uvlači u kosti. Na stazi se boriš prvo sam sa sobom a onda i sa vremenskim prilikama. Malo pričaš sa kolegom, malo ćutiš, malo mislima odlutaš. Pomisiš „Ma šta mi je ovo trebalo“ ali opet i dalje te nešto vuče napred i kada posle 30 sati na nogama vidiš liniju cilja, nema više bola ni umora, tada noge postaju lagane a srce prepuno jer si pobedio sam sebe. Razvučeš kez od uva do uva i svet je tvoj..

Staza na Fruškogorskom ultra maratonu
Odmor za dušu na stazi Fruškogorskog ultra maratona

Stotka je pređena

Uspeli smo da ostvarimo naš cilj. Stotka je pređena po prvi put. Prešli smo i više od predviđenih 108 kilometara jer smo omašili stazu za 2 km. Sada nam je to smešno ali u tim trenucima uopšte nije bilo.

Kada trčanje uđe u krv
ARK Vizelj - Borča
Atletski rekretivni klub – Vizelj

Za ovaj izazov spremali su se od januara. Prvi deo priprema bio je kondicioni i tu ih nije štedeo trener i klubski saborac Ilija sa kojim su osnovali ARK Vizelj (atletski rekreativni klub Vizelj).

Drugi deo priprema sastojao se od trčanja.

Tračali su po Borči, do Crvenke, Koteža, po Košutnjaku.. Trčali su nekoliko polumaratona a jedan od treninga bio je i Beogradski maraton. Istrčali su ga za 4 sata i 15 minuta ali im tog dana to nije bilo dovoljno pa su se pešaka vratili u Borču. Bio je to dan posvećen sportu, druženju i dobroj energiji.

Spremali su se da izdrže i uspeli su. Bravo momci!

Kada smo ih pitali da li bi ponovili ovako nešto, uz osmeh smo dobili odgovor kao iz topa – Sa velikim zadovoljstvom.

Fruškogorski ultra maraton - medalja
Fruškogorski ultra maraton – medalja

Rekreativaca na levoj obali sve više

Kada trčanje postane način života onda to tako može da izgleda. Isto kao i biciklizam ili neki drugi sport. Izlaziš i odrađuješ svoju dnevnu dozu treninga bez obzira da li je kiša, sneg ili sunce..

Na levoj obali sve je više rekreativaca a infrastrukture za bavljenje ovakvim sportovima nema nigde.. Zašto?

Zato apelujemo nadležnima da se pozabave i ovim pitanjem. Mesta za ovako nešto ima na pretek. Jedna staza do Crvenke za početak bila bi super. Možda jedan krug oko kanala ili BSKa..

Možemo li tako nešto očekivati u neko skorije vreme?

Претходни текстOprezno! Zmija u školskom dvorištu u Borči
Следећи текстObjavljene preliminarne liste za upis dece u vrtiće za radnu 2019/20.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

6 + nineteen =