Voće i povrće

Humanitarna akcija prikupljanja osnovnih životnih namirnica u Borči

I ove godine, povodom predstojećih Uskršnjih praznika, organizuje se humanitarna akcija prikupljanja osnovnih životnih namirnica.

Akcija će se održati 19, 20. i 21. aprila u dva Maxi objekta u Borči, kod pijace i okretnice.

Pozivamo naše drage komšije da u skladu sa svojim mogućnostima napune kutiju sa osnovnim životnim namirnicama, konzervisanom robom, kućnom hemijom…

Ovu akciju u Borči organizuje UG Novi horizont u saradnji sa kompanijom Delez Srbija i Bankom hrane.

Alarmantni podaci

U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva. To je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto i iznosi 25 odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci.

Kroz ovaj projekat zajedničkim snagama pravimo prve korake u cilju pomoći rešavanju problema siromaštva i gladi efikasnim korišćenjem viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi, istakao je Predrag Raković iz udruženja. On je pozvao i ljude dobre volje da se pridruže akciji i sve zainteresovane da se kao volonteri priključe udruženju i tako pomognu rad istog.

Svetski paradoks je da postoji veliki broj gladnih a da se u isto vreme jestiva hrana rasipa i baca. Alarmantan, nezvaničan podatak je da se u Srbiji godišnje baci 250.000 tona hrane.

Projekat je započet 2015.godine u Beogradu

Trgovinski lanac Delhaize Serbia i Banka hrane Beograd svakog dana obezbeđuju voće i povrće za ishranu najsiromašnijih građana Srbije.

U projekat je uključeno 70 organizacija i 170 Maxi, Tempo i Shop&Go prodajnih objekata i svakog meseca one podele preko 70 tona voća i povrća II klase svojim članovima – njih oko 9.000.

Претходни текстЗнате ли да овај вртић у Борчи ради и суботом
Следећи текстSutra je Vrbica, praznik dečje radosti

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

seven − 4 =