OŠ Stevan Sremac Borča

OŠ Stevan Sremac slavi rođendan

OŠ ”Stevan Sremac” je 20.11.2015. proslavila Dan škole i veliki jubilej – 215 godina školstva u Borči i 60 godina pod imenom poznatog pisca.

Škola u Borči postoji 215 godina. To je dugovečnost kojom se može pohvaliti malo koja obrazovna ustanova, ne samo u Beogradu, već i u Srbiji.

Prva škola u Borči otvorena davne 1800.

Pomoćnik direktora, Tanja Galjen, priču započinje davne 1799.godine, kada je u Borči podignuta pravoslavna crkva. Već godinu dana kasnije, 1800. godine, pri crkvi je otvoreno odeljenje Prve veroispovedne narodne škole, odnosno Graničarska osnovna škola, koja je imala svega 9 učenika. Ubrzo je na crkvenom placu podignuta i školska zgrada. Škola je bila pod direktnim uticajem crkve, a učitelji su bili sveštenici i nesvršeni bogoslovi.

Borčanska opština je 1873. godine sazidala novu zgradu škole i tada je nastala Opštinska komunalna škola. Školovanje je bilo obavezno i trajalo je 6 godina. Nastava se odvijala na srpskom, ali početkom 19. veka i na mađarskom jeziku, jer je to bio zvanični jezik za svu decu, bez obzira na nacionalnost i veroispovest.

Od 1919. do 1934. godine škola je radila pod imenom Državna osnovna škola borčanska. Tu su se 1922.godine zaposlili Milica i Miloš Janković, prvi školovani učitelji, čiji je rad unapredio školstvo u Borči. Škola je 1934. godine promenila ime u Srpska državna škola, a 1935. godine postala je Državna narodna škola u Borči.

1955. Škola dobija naziv Stevan Sremac

Sa porastom broja stanovnika rasla je i potreba za školskim prostorom. Na mestu gde sada nalazimo sazidana je nova zgrada, a Narodni odbor grada Beograda doneo je 22.8.1955. godine odluku da u Borči može početi sa radom Osnovna škola ,,Stevan Sremac“. Nova škola je bila mala. Imala je 6 lepih svetlih učionica, tri manje prostorije u koje su smešteni kabineti (fizičko-matematički, istorijsko-geografski i biološki), radionicu, đačku knjižnicu sa oko 800 knjiga, nastavničku kancelariju i kancelariju za upravitelja škole. U 7 odeljenja razredne i 4 odeljenja predmetne nastave bilo je raspoređeno 328 učenika.

OŠ Stevan Sremac Borča

OŠ „Veljko Vlahović“ i OŠ „Jovan Ristić“

Od te 1955.godine prošlo je 6 decenija, a naša škola je prešla dug i uspešan put. Menjala se i razvijala, dograđivala i proširivala… Zbog prevelikog broja učenika čak 2 puta se delila. 1975. godine deo našeg kolektiva i učenika prešao je u novoformiranu školu ,,Veljko Vlahović“ na Gredi a 2010, iz istih razloga, otvorena je i škola ,,Jovan Ristić“.

OŠ „Stevan Sremac“ danas

Danas Osnovna škola ,,Stevan Sremac“ ima blizu 1200 đaka, raspoređenih u 44 odeljenja. Oni koriste 22 učionice, 4 kabineta, 2 fiskulturne sale i lepo opremljenu biblioteku, a za učenike 1. i 2. razreda organizovan je produženi boravak. Škola je okružena divnim velikim parkom. Park je stvoren sedamdesetih godina na inicijativu nastavnice biologije Vere Matanović, a bogatio se i održavao zaslugom svih zaposlenih i učenika. Da i posle toliko godina imamo čime da se dičimo, dokaz je nagrada za najlepše školsko dvorište na teritoriji Beograda, koju smo nedavno dobili.

U školi postoji veliki broj sekcija i slobodnih aktivnosti. Njihov dobar rad potvrđuje se impozantnim brojem diploma, zahvalnica, pohvala,medalja i pehara koje su naši učenici osvojili, i još osvajaju,na takmičenjima i smotrama.

Mnogi naši učenici su postali veoma uspešni u svom daljem školovanju i radu. ,,Sremac“ je iznedrio izvanredne lekare, naučnike, profesore i umetnike, o čijem radu ne pišu novine, ali govore njihovi zadovoljni pacijenti, zahvalni učenici, ponosne kolege… Svetsku slavu su postigli košarkašica Anđelija Arbutina, teniserka Bojana Jovanovski i kajakašice Nikolina i Olivera Moldovan…

Teško je 215 godina školstva u Borči i 60 godina OŠ,,Stevan Sremac“ sažeti u nekoliko rečenica… Dosta smo rekli, ali je, ipak, najveći deo naše priče ostao neispričan. Neka to čine naredne generacije, povodom nekog novog jubileja! završila je gospođa Tanja.

Mi im želimo srećan Dan škole i ovaj veličanstveni jubilej.

Četvrtak, 26.11.2015. Borča Info

Претходни текстVizelj ima nove stanare
Следећи текстUredjenje zelene površine u Borči

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

12 + one =