У зависности од тога у ком делу Борче станујете и који пут одаберете до центра Београда ће вам требати од 7 до 25 километара. Хоћете ли прелазити преко Панчевачког или Пупиновог моста као и време преласка може бити од пресудног значаја за дужину трајања вашег пута до круга двојке или неког другог дела града.

Преко Пупиновог моста, до Новог Београда – пословног центра престонице километража се повећава, међутим у зависности од тога да ли има гужве, време уме да буде краће.

Деца су украс света - Подржи Мињу - Клик на слику

Са друге стране, свако ко иде Зрењанинцем и преко Панчевца, зна да је ово најпроблематичнија деоница због честих гужви и застоја.

Иако се на први поглед чини да је аутомобил најбоља опција ово не мора да буде нужно случај.

У наставку текста истражујемо за вас које критеријуме треба узети у обзир приликом одлуке да ли да се определите за свакодневно путовање аутомобилом, аутобусом или можда неким другим превозним средством до посла из Борче.

Време и трошкови – које све критеријуме треба узети у обзир

Осим што ће вам за аутомобил на месечном нивоу само за гориво бити потребно минимум 50 евра (иако овај број може значајно варирати од типа возила и врсте горива), аутомобил са собом носи и непредвидиве трошкове као што су кварови или стајање на путу. У том случају ће вам бити потребан ефикасан шлеп аутомобила у Борчи и околини, као и мајстор за поправку, што су такође неизоставни трошкови возача.

Да ли се аутомобилом заиста брже стиже до посла?

Kада говоримо о исплативости прва асоцијација су свакако – финансијски издаци. Јасно је да је градски превоз свакако исплативија варијанта од аутомобила, што је пресудан фактор за многе суграђане и становнике леве обале Београда . Ипак, чини се да аутомобил ипак, макар на први поглед доприноси квалитету живота и вожње.

Просечан становник милионског града губи дневно у градском превозу у просеку и до сат и по времена, што значи да огроман део живота проведе у вожњи. Ово је, између осталог, један од основних разлога због чега се становници Борче, као и других удаљенијих насеља од центра града одлучују за аутомобил пре него градски превоз.

Pančevački most - zastoj

У аутомобилу је вожња удобнија, али закрчења на путу и проблематична саобраћајна инфрастурктура града дефинитивно не доноси потпуни ужитак током вожње аутомобилом.

Гужве у саобраћају – ко има предност?

Неадекватна и проблематична саобраћајна инфраструктура града прави проблеме свим грађанима Београда, не само становницима Борче. Пошто смо закључили да се градски превоз дефинитивно више исплати у погледу финансија, остаје питање да ли се исплати и у погледу времена.

Аутобуска линија 96 вози од Борче до окретнице испод Панчевачког моста са десне стране Дунава. Предвиђено време вожње од прве до последње станице је 30 минута. То значи да ћете у идеалном случају, до Панчевачког моста са последње станице Борче стићи за 30-так минута, у случају да уђете у аутобус чим стигнете на станицу.

Ипак, не заборавите да урачунате и потенцијална преседања до коначног одредишта, која ће вам одузети додатно време. Аутомобилом ћете исту ову трасу прећи за 15 до 20 минута у случају нормалног саобраћаја, али је чињеница да је то редак случај и да у случају гужве и застоја нема гаранција.

Нови Београд – пословни центар града

Аутобуска линија 85 има Баново Брдо као коначну одредницу. Ово је једна од линија коју становници највише користе приликом одласка на посао, будући да иде преко Земуна и Новог Београда. Дужина трасе износи око 26, 5 километара, а предвиђено време вожње од почетне до крајње станице износи 73 минута.

Ако идете овом линијом до Новог Београда, требаће вам од 35 до 55 минута у нормалним условима и у зависности до ког дела Новог Београда треба да стигнете.

Gužva u autobusu 85
Гужва у бусу 85

Kада је реч о Новом Београду који смо поменули као пословни центар града, линија 95 вози од Борче до блока 45 на Новом Београду. Ова траса има 42 стајалишта и предвиђено време стизања од почетне до крајње станице износи 72 минута, док се вожња аутомобилом на овој деоници значајно скраћује на 30 до 40 минута у случају нормалног саобраћаја.

85 или 95 до Новог Београда

Када поредимо линије 85 и 95 за вожњу до Новог Београда теоретски се брже стиже аутобусом 85 али пошто тај бус иде неупоредиво ређе од буса 95 и да је чест случај да се аутобус не појављује у предвиђено време, те уместо нормалних 45 минута време често расте на 90 и више минута, људи више користе 95ицу и пролазак кроз центар града до НБГа.

Када овоме додамо и да у овим пакленим летњим условима број адекватно климатизованих аутобуса који саобраћају до Борче могу да се наброје на прстима једне руке онда можемо да закључимо и следеће:

Пријатније је временски се ипак драстично више исплатити да путујете колима уколико вам се радно место налази на Новом Београду. У погледу времена, путовање до центра града не разликује драстично што се тиче аутобуса и кола.

Е сад није ни ту крај јер има и других проблема

Проблеми возача – шта је највећи проблем за власнике аутомобила

Осим финансијског аспекта који је већ поменут, вожња аутомобилом до посла подразумева и још један важан фактор који задаје главобоље готово свим возачима у Београду – паркинг. Недостатак паркинга и места за паркирање проблем је целог града, а нарочито је изражен у градском језгру.

Па тако, уколико радите у ужем центру града, време вожње аутомобилом ће вам се, уколико урачунате и време потребно за тражење паркинга могуће повећати вишеструко. Поред тога, уколико вам фирма не обезбеди паркинг место, мораћете и да га плаћате, што додатно утиче на месечне финансијске издатке.

Проблем са паркингом, иако нешто мањи, је изражен и у Новом Београду, али постоје блокови у којима је могуће наћи место без много проблема, а у неким случајевима и без наплате. Имајући све наведено у виду, можемо закључити да ће одабир исплативости вожње аутомобилом или аутобусом умногоме зависити од ваше дестинације.

Уколико се ваше радно место налази у ужем градском језгру, уколико немате обезбеђено паркинг место, врло је вероватно да вам се вожња аутомобилом не исплати, будући да је време за које стиже аутобуска линија свега пар минута дуже неголи у случају аутомобила.

У овом случају нећете имати и додатни стрес око паркинга. С друге стране, уколико радите на Новом Београду, вожња колима вам може значајно скратити време проведено у вожњи, а уколико процените да можете наћи паркинг место у близини посла, онда је то дефинитивно исплативија опција.

Бициклом на посао

Имајући у виду и много више разлога од све горе наведено јасно је зашто се све већи број наших суграђана одлучује на одлазак бициклом или тротинетом на посао.

Borča ciklo krug
Борчански бициклисти

Размислите и ви о томе?

Радите на својој кондицији, побољшавате физичку спрему, нема гужвања у бусу, нема тражења паркинг места, не стојите у колони на Зрењанинцу и што је најбитније – здравије је!

На вама је да све наведено саберете и одузмете па сами процените шта се више исплати!

Претходни текстАлександар Јовичић поднео оставку на функцију председника ГО Палилула
Следећи текстЈесте ли чули да је отворен ексклузивни вртић уместо Кинг играоница у Борчи!

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

seven + four =