Borča labudovo jezero

Labudovi u Borči

Poslednjih nekoliko godina s jeseni Borča dobija nove stanovnike. Tako je i ove godine, od pre nekoliko dana jato od dvadesetak labudova ponovo krasi naš kanal Vizelj.

Kanal Vizelj i Borčani

Borčani često šetaju pored kanala, trče i vežbaju. Tako je bilo i ovoj put. Zatekli smo desetak ljudi koji su se rekreirali i jato belih labudova koji su uživali na jesenjem Suncu na sredini kanala. Borčanski Vizelj postao je, već petu godinu za redom, stanište ovom jatu koje tu i prezimljava. Da li je to zbog tradiconalnog borčanskog gostoprimstva ili je nešto drugo u pitanju, ne znamo, ali znamo da se svake godine svi nadamo da će labudovi tu i ostati i sviti svoja gnezda. Borčanci ih redovno posećuju , naročito oni najmladji, donoseći im hranu. Odomaćili su se, prepoznaju dobronamernike pa sami kreću ka obali očekujući da će dobiti nešto za grickanje.

Deda Gojko sa trogodišnjim unukom Jovanom uživa u ovom prizoru. Nas dvojica svakodnevno šetamo ovuda. Jovan voli da ih hrani, ponesemo hleb i svaka naša šetnja obavezno završi ovde sa labudovima. Lepo je i mirno. Šteta što se ne povede malo više računa o ovom našem malom raju.

Zatekli smo i gospođu Vesnu sa bratancem Maksimom kako hrane labudove. Mi smo starosedeoci Borče i oduvek šetamo pored našeg kanala. Lepo nam je i uživamo ovde,a naročito od kada su nam tu i ovi, sada već stari, gosti. Maksim jedva čeka da ih poseti, i obavezno ponesemo nešto hrane za njih. Viđali smo i jato labudova ispod Pančevačkog mosta a i na zemunskoj strani Dunava. Ne znam da li je u pitanju isto jato ili su se možda neki mladunci od ranijih godina osamostalili. Svakako, gde god da se pojave uvek su rado prihvaćeni, a naročito od naših najmlađih.

Kao i svi prisutni ovde i mi smo uživali pored vode, u prirodi i prelepom jesenjem danu.

Nedelja, 8.11.2015. Borča Info

Претходни текстOŠ “Stevan Sremac” – najlepše školsko dvorište Beograda
Следећи текст215 godina školstva u Borči

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

two × one =