Pedijatar Džafer Aslani

Omiljeni dečji doktora u Beogradu radi u Padinskoj Skeli

Linija 101 svakodnevno odvozi i dovozi na posao čoveka koji voli decu. On nosi beli mantil, a mališani kad ulaze kod njega u ordinaciju čine to s osmehom i uvereni da dolaze kod drugara.

Ako i ima nekog deteta koje plače pre nego što uđe u ordinaciju doktora Džafera Aslanija, smiri se čim kroči unutra. Nadaleko poznat pedijatar ima neku “moć”, koju drugi doktori nemaju, bar ne u tolikoj meri. On se trudi da smiri decu, ali i roditelje, kad dođu izbezumljeni jer dete gori od temperature.

Pedijatar Džafer Aslani

Sve je do pristupa. Treba znati da priđete detetu. Lako je reći “skini se”, “nakašlji se”, “okreni leđa” i takve stvari. Mogu da vidim koje se dete plaši, a koje ne. I to ne samo ako je uplakano. Pa i odrasle mogu da “pročitam”. Treba znati smiriti i roditelje kad uđu uplašeni s malom bebom, priča doktor za Telegraf. Nisam čitao neku posebnu literaturu za to. Ja mogu da vam posvetim 15 ili 20 minuta, ali vi ste s detetom 24 sata.

Prema rečima doktora Aslanija, dozu ozbiljnosti morate kod roditelja da pomešate sa opuštajućom atmosferom.

Treba kao roditelj da osetite, kad vas pogledam u oči, da sam siguran u to što sam rekao.

Dolaze mu pacijenti iz celog rita, Padinske Skele i okolnih naselja, Glogonjski i Jabučki Rit, Kovilovo, Vrbovski, Dunavac…

Kada je sa mesta pedijatra u Borči došao u Padinsku Skelu, deo pacijenata krenuo je sa svojim doktorom. A ima i pacijenata iz Zemuna, sa Novog Beograda, iz svih delova grada. A sada već ima i male pacijente koje dovode njihovi roditelji, njegovi nekadašnji pacijenti.

Šta su rekli o doktoru Džaferu

On za svakoga nađe vreme i posveti mu se, pauze skoro da i nema. Pored kompjutera stoji šolja odavno ohlađene kafe, koju doktor srkne onako usput. Čim uđe mali pacijent, pre nego što se vrata zatvore, iz ordinacije se čuje: Ooo, zdravo, pa gde si ti!?

Njegovo umirujuće dejstvo na pacijente svima je dobro poznato. Kažem ja, on nam je i pedijatar i psiholog i najbolji drug, kaže jedna mama.

Čim se povede priča o pedijatru, čujete još mnoštvo drugih, sličnih priča. Branislav kaže da je razmišljao o tome da se okumi s doktorom, a Sanja je ispričala kako je doktor pomogao njenoj ćerki da se opredeli koju srednju školu da upiše. Ugostiteljsku ili medicinsku?

Doktor Džafer kaže da do penzije ima još 11 godina. Osim ako se u zakonu nešto ne promeni. Ima roditelja koji ne bi voleli da ikad ostanu bez njegove pomoći u lečenju. Jer, on je, ako ih pitate, nezamenljiv.

ИЗВОРtekst/foto: Telegraf.rs
Претходни текстSavršeno sećanje na smrt
Следећи текстPrvoplasirana Mačva dolazi na megdan BSK-u

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

nine − 8 =