pre i posle čišćenja

Udruženje „Eko Pančevački rit“ očistilo deponiju u centru Borče

Članovi Udruženje građana „Eko-Pančevački rit“ pre nekoliko dana očistili su pravu malu divlju deponiju u centru Borče.

U ulici Julije Delere, u Borči 3, pre izvesnog vremena došlo je do požara kada je četvrtina montažnog objekta, barake, izgorela. Tu je ostalo zgarište koje se vremenom, zbog nemara pojedinaca, pretvorilo u divlju deponiju.

U centru naselja, pored stambenih zgrada, kuća, kafića, pa čak i dečjeg parkića ovo mesto postalo je prava mala ekološka katastrofa i potencijalno leglo zaraze.

Ljudi iz Eko udruženja ovome su stali na put i očistili svo smeće sa ovog mesta. Zbog toga smo i razgovarali sa Zoranom, predstavnicom Udruženja „Eko Pančevački rit“.

Akcija čišćenja deponije

Na predlog građana koji žive u centru 3 Udruženje je donelo odluku da ukloni ovo ruglo životne sredine.. To mesto se nemarom pojedinih građana pretvorilo u divlju deponiju raznog smeća i staništa raznih glodara i bilo je krajnje vreme da se nešto preduzme.

Članovi našeg udruženja potrudili su se i očistili ovu deponiju. Tom prilikom odveženo je oko 60 kubika građevinskog šuta. Pokupili smo 16 džakova sekundarnih sirovine. Sve te plastične flaše, limenke, staklenu ambalažu i tvrdu plastiku poklonili smo romskoj porodici koja živi od sakupljanja sekundarnih sirovina. Očišćeno je i 11 džakova komunalnog otpada koji je odložen u kontejnere koji se nalaze na svega 15 metara od deponije.

To je trenutno urađeno ali mi nećemo tu stati. U planu nam je da tu naspemo zdravu zemlju i da posejemo travu. Nakon toga tu ćemo postaviti nekoliko klupa, ljuljašku i klackalicu. Sve troškove ove akcije snosi naše udruženje a sve u cilju našeg slogana: Sačuvajmo prirodu kao što ona čuva nas, istakla je Zorana.

Eko Pančevački rit – Udruženje građana

Primarni cilj udruženja je da unapredi životnu sredinu na levoj obali Dunava. Ovo nije prva njihova akcija u Borči i okolini. Do sada su odradili gomilu čišćenja. Bilo je tu i spasavanja labudova i ozelenjavanja površina. Ono što posebno istaču je edukacija borčanskih osnovaca u želji da od malih nogu znaju kako očuvati životnu sredinu u kojoj žive. Njihov trud i zalaganje za očuvanje naše Borče je neosporan i podrška u bolo kom smislu im je uvek dobrodošla.

Apel

Iskoristićemo priliku da pozovemo ljude dobre volje da u skladu sa mogućnostima pomognu rad Eko udruženja za dobrobit svih nas.

Nije teško biti fin

Претходни текстSretenje i Dan državnosti 2018.
Следећи текстLukasov koncert seli se iz Borče u Skelu

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

13 − five =