Реновирање и опремање куће и стана

Поздрав људи, шта сте се ућутали у последње време. Ево идеје да вас размрдам мало а да тако заједно учинимо добро дело и олакшамо људима које очекује исто ово у чему сам ја сад заглавио.

Овим речима почињe мејл који нам је приспео од Зокија. Ми смо се пронашли у неким стварима, чак се и насмејали, и решили да га поделимо са вама јер верујемо да ће се доста људи пронаћи у њему а можда стварно некоме и помогнемо по овом питању.

Знам да понекад пишете савете о темама из свакодневног живота па хтедох да вам предложим једну:

Реновирање стана

Дај напишите коју реч за људе који треба да реновирају стан или кућу. Ево ја сам управо у тим радовима, додуше завршним, и мука ми је више. Одужило се бре!

Немојте само да почињете чланак оним флоскулама како реновирање дома може да буде узбудљиво и да су то слатке муке, да је битно да се направи добар план, да се не залеће при куповини плочица и избору мајстора и бла, бла, бла.

Истраживали смо жена и ја све то још у јануару када смо уз свесрдну помоћ наших ближњих успели да дођемо до стана, нашег стана. Чим смо прочитали први чланак о реновирању и уређењу дома почели су један за другим да нам стално искачу нови сличног типа:

  • 5 до 10 савета за реновирање куће
  • најбољи савети за уштеду приликом реновирања гајбе
  • како реновирати и опремити дом
  • које радње обавезно посетити када опремате дом
  • и томе слични..

Неколико корисних савета за реновирање стана

Прочитали смо све те горе наведене.

Детаљно разрадите план, то свуда пише. Размислите о времену које имате и роковима које би требало испоштовати. Није исто када се неком, из разноразних разлога, жури да се негде усели или је у том смислу безбрижан па му је све време овог света на располагању.

Дефинишите жеље и приоритете и оно што је најважније колики је буџет којим располажете. И одмах да вам кажем, знајте да колико год новца будете испланирали да уложите за реновирање ваше некретнине потрошићете бар 30% више јер у оваквим радовима увек нешто искрсне или се појави непланирано.

Имали смо и ми добар план (или смо бар мислили да га имамо) и требало је да завршимо радове за 3-4 месеца а ево дођосмо до краја септембра а ми још нисмо готови.

Било је ту мало трзавица око тога који су радови примарни а који су неопходни. Једино смо се одмах сложили да цеви за воду и канализацију мењамо, то смо утврдили да је прво и обавезно. Струја је солидна али мора да се дода још утичница, место за шпорет се мења па тако и трофазна струја. Разводна кутија са новим осигурачима је такође обавезна. Ко ће још да лицнује оне старе.

Питање је даље било, хоћемо ли хобловати постојећи паркет, стављати нови или да се определимо за ламинат? Можда бродски под? Можда да скидамо стари паркет и ставимо подне плочице у целом стану, нешто то постаје актуелно у последње време..

Јесу ли добри дрвени прозори, да ли добро дихтују па да их само освежимо фарбом и новим дихт тракама или ћемо узимати ПВЦ прозоре? Онда се јавила друга дилема јер једни нуде и хвале петокоморне а други шестокоморне ПВЦ прозоре. Алуминијумске нећемо сигурно.

Па онда собна и купатилска врата. Шта ћемо са њима? Да ли њих да фарбамо мат или сјајном бојом па да их улепшамо неким фенси квакама или да узимамо комплет нова. Видели смо лепа и баш знају да освеже простор али су тим вратима која нам се свиђају и цене лепе а ми имамо 5 комада, још нам треба и светларник изнад њих, па кад се то све сабере цена само скакуће.

Ма свашта нешто се ту рачунало и калкулисао. Стављамо све то на папир, списак се само шири а од цена може да се заврти човеку па онда мора да разбистри главу и да прошета мало.

Шетали смо тако од једне радње до друге да погледамо цене, па тражи плочице, гледај намештај и кухиње и још ко зна шта све. Те ова боја, те она боја, те овај дезен, те онај дезен. Жена хоће једно па друго а ја бих само да се више одлучимо. На крају нисмо више знали шта смо све видели и где смо то гледали.

За плочице смо се, као по неписаном правилу, вратили на оне које смо малтене прве видели.

Најбољи савети за уштеду приликом реновирања гајбе

И ми смо се као и сви други питали можемо ли и како да уштедимо у овим радовима?

Једноставно је и то, уколико сте вични са алатом и имате времена на располагању онда доста тога можете урадити и сами, па тај новац који је можда првобитно планиран за неке физикалце или можда мајсторе преусмерите на нешто друго или га једноставно уштедите као што смо и урадили.

Ја сам радио сам све што сам могао. Рушио сам, бушио сам, штемао сам, гулио сам зидове до цигле и бетона. Не знам да л’ би ми и један молер или физикалац тако огулио постојећи креч и глет. Мислим, нико није луд да то ради а и кад би радио масно би наплатио. Искрено, нисам радио баш све сам сам, цимао сам мало кума и другаре, па кога ћу другог.

Прво рушење и бушење а онда мазање и фарбање

Разбијање старог купатила – Једина антистрес терапија при реновирању стана

Купатило је било у изворном стању и зрело за лупање. Уместо да платимо рушење купатила и кухиње ја сам лепо за те новце купио ону бушилицу / штемалицу са чекићем и још неки ситан алат па сам сам разлупао те старе плочице и право да вам кажем баш баш ми је то пријало. Па то је била једна права антистрес терапија која ми је много више легла него кад сам после оне џакове шута товарио у камион. За то сам звао кума да ми помогне 🙂

Исти тај штемајз (и још по нешто од тог „ударног“ алата) искористио сам и за бушење канала у зидовима за струју. Развукао сам каблове до жељених места а за њихово спајање и замену кутије са осигурачима сам ангажовао електричара.

Развалио сам зидове за развлачење струје мало више него што треба ал успео сам да их закрпим

Одаберите поузданог мајстора за реновирање ваше некретнине

Нисмо хтели да прецењујемо моје мајсторске могућности па смо се распитивали и тражили препоруке мајстора и поузданих извођача радова јер они (би требо да) имају и знања и вештине да квалитетније и брже одраде свој мајсторски посао.

Керамичар, електричар, столар, молер па то су дефицитарне професије код нас.

Са керамичаром смо имали среће, он нас није слагао за термин доласка, само га је мало одложио јер је једно купатилце скокнуо часком да заврши.

Старе плочице сам порушио и каблове и дозне за струју поставио а ово керамичар лепи плочице 🙂

Молер је био друга прича па нам је било чудно када је човек дошао прави дан тачно у договорено време и изглетовао дневну собу, трпезарију, кухињу и ходник. И сутрадан је дошао на време, шмирглао и прешао глет масом још једном сва што је било потребно.

А прекосутра је било црвено слово.

Наравно, није дошао на црвено слово па и неколико дана после, таман толико док сам ја учио да глетујем и кречим у дечијој и спаваћој собици. Није лоше испало ово моје мада је супер што се ти зидови и плафон не виде баш одмах по уласку у стан.

Зидове огулио и штемовао ја – Молер овој део глетовао и кречио

Прозоре у дневној соби смо заменили, ставили петокоморне ПВЦ. Нисмо могли све одједном. Оне у собама сам префарбао белом сјајном бојом за сада па ћемо их заменити неком другом приликом. Није лоше испало.

Нисмо могли да мењамо паркет а нисмо хтели ни ламинат да стављамо па смо се одлучили да освежимо постојећи. Паркетар је закрпио оштећен паркет, исхобловао га и излакирао у две руке сјајном фарбом.

Супер је испало а нарочито је супер што је ово значило да су сви груби и фини радови завршени и да је сад на реду опремање стана.

Пркетар освежио паркет а ја сам офарбао радијатор и ове прозоре

Фактор среће у реновирању и опремању стана

Морам да напоменем да и фактор среће може утицати у планирању и реновирању дома јер се и нама мало осмехнула баш тад када смо ишли да наручимо материјал зa кухињу.

Одмах на другом семафору, како смо ушли са кружног пута из Борче на Панчевачки пут, видели смо да се управо отварио MAXIDOM.RS. Огроман назив који нам је привукао пажњу, јер се види малтене од Панчевачког моста, асоцирао нас је да они имају све за дом па смо морали да свратимо и ту.

Maxidom.rs – грађевински центар на Панчевачком путу

На само 15 минута вожње од Борче или од центра Београда управо је отворен један велики грађевински центар који нуди асортиман за уређење простора, реновирање и изградњу стамбених и пословних простора.

Искористили смо прилику и додатне попусте који су актуелни због отварања центра и пазарили смо санитарију, расвету као и ручице и потребан оков за врата.

Ето, кад смо већ споменули то онда свакако и саветујем да се приликом планирања и реновирања посети тако један велики центар који на једном месту, као и овај горе поменути, у свом асортиману има грађевинске материјале, санитарију, кровне облоге, изолацију, фасаде, боје и лакове, расвету, електроматеријал, собну столарију, ручни алати, заштитну опрема и многе друге елементе за уређење домова и пословних објеката. Сигуран сам да ће вам уштедети и време и новац.

Maxidom.rs – асортиман

Ако ништа друго, све од потребног имате на једном месту па се ту можете распитати за детаље и упознати са свим ценама које су вам потребне за калкулацију ваших радова и опремања па упоређујте после шта вам се више исплати.

И да не дужим више, дајте људима конкретне смернице а не оне уопштене које сви пишу.

Одлучите се за белу технику на време а пазарите је на попусту

Ево управо су стигли момци са белом техником коју смо купили на акцији. Ето још једног савета. Кад се нађете у ситуацији планирања и калкулишете сваки динар, попишите прво редовне цене ваших потребштина па мало пратите ситуацију на тржишту, често буду неке акције и попусти па уграбите прилику.

Фрижидер, шпорет, рерну, аспиратор и машину за веш смо изабрали још на почетку и имали смо могућности да сачекамо праву прилику да то и пазаримо. Ми смо ово купили пре скоро два месеца и сачекали са превозом до овог тренутка када имамо где да сместимо све то.

Наоружајте се стрпљењем

Одлучили смо се да изађему у сусрет Зокију и објавимо чланак о реновирању и опремању станова па зато и објављујемо цео његов мејл јер овде ми немамо шта посебно да додамо. Испричао нам је човек целу своју ситуацију па из овог конкретног примера нека закључује свако по своме.

Можемо да додамо само то да тај стан, кућу, локал уређујете за себе и своју породицу зато га оплемените на прави начин, по вашем укусу. Вама треба да прија боравак у њему.

Наравно да је све лакше кад се има новца, ангажују се архитекте и предузимачи и немате горе поменутих брига но није све тако лако. Свакако да има чари и у оваквом једном приступу, мало сами, мало са братом и кумом, мало са професионалцима и колико год да вам је било тешко и да сте се нервирали и томе ће доћи крај а осећај испуњености и среће неће изостати.

Наоружајте се стрпљењем и срећно вам било.

Претходни текстБиоскоп на отвореном у Борчи
Следећи текстПроглашене најбоље медицинске сестре у Србији

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

two × one =