Мост на Ади, Београд - Фото: Djordjeuu

Наша земља може да се похвали бројним туристичким занимљивостима, и када је реч о природи, али и о ономе што је човек стварао сопственим деловањем. Управо једна од људских творевина јесу градови и насеља, међу којима можемо издвојити барем неколико вредних помена и детаљнијег обиласка.

Уколико се питате да ли је време да се посветите истраживању сосптвене земље и упознате је још боље него што је већ познајете, нудимо вам неколико предлога градова који вас сигурно неће разочарати. Напротив, који ће вас својим шармом и духом натерати да им се неизоставно барем још некад вратите.

1# Београд – упознајте престоницу из другог угла

Оно по чему је Београд познат јесте његов ноћни живот. Деценијама у њега људи пристижу из свих крајева света како би осетили барем делић те у причама толико пута чувене и обећане атмосфере, коју само он може да пружи.

Уколико и ви размишљате о томе како да проведете дочек Нове године 2022 Београд ће вам пружити прилику да уживате у сјајним местима и доживите провод који ће вас увек враћати на његово тле. Такве прилике одличан су повод да му посветите чак и више пажње јер је то пре свега град дуге традиције, који нуди још много садржаја.

Пре свега, Београд има прелепе, по свом духу и изгледу потпуно различите градске општине. Уколико обиђете више њих, стећи ћете утисак о томе колико је Београд једна шаренолика средина, а уједно и једниствена, препознатљива по свом аутентичном духу.

У њему ћете добити прилику да уживате у најразличитијим културним садржајима. – обиласцима музеја, галерија, позоришта, а за оне мало урбаније – у посети биоскопима. Моћи ћете да посетите културно-историјске споменике који много говоре о прошлости тог простора и Србије уопште. а уколико се зажелите природе, да уживате на Kошутњаку, у Топчидеру, у погледу који се пружа са Авале, гушту који причињава шетња Земунским кејом итд.

2# Нови Сад – шта то има занимљиво у Српској Атини?

Нови Сад је град на северу наше земље. По својој порвшини и броју становника сасвим различит од Београда, са и данас видљивим утицајем западне културе, која се на том тлу заиста добро инфилтрирала.

Одликује га фасцинирајућа мултиетничност и мултикултуралност, која је с временом заправо прерасла у једну од главних асоцијација на ту средину, а и у томе је он на неки начин млађи брат главног града, који прихвата у своје наручје све који пожеле да своју срећу окушају у њему.

Змај Јовина улица, Нови Сад

Нови Сад је град неупоредиво мирнијег духа него што је то Београд. Без обзира на то он и даље својим ноћним животом на реци уме да заличи на Београд, барем у оном најбољем што наш престони град има да понуди посетиоцима.

Kао што се наш главни град роји око Kалемегданске тврђаве, која је незаобилазно место чак и оних посетилаца који дођу у Београд на дан, тако и у Новом Саду централно место има Петроварадинска тврђава. Обе су траг прошлости, и то из периода турске владавине, која је дала печат вероватно сваком месту у Србији.

Зове се још и Српска Атина због тога што је један од водећих културних центара, у коме се налазе бројне институције културе, од огромног значаја за наш народ, културу и традицију, а међу водећим је свакако Матица српска, коју свакако треба посетити приликом одласка у Нови Сад.

3# Сремски Kарловци – откријте овај љупки град на северу Србије

Чини се да град чија општина не броји више од неколико хиљада становника нема шта посебно да понуди онима који дођу са стране, али то није истина – или свакако то није када је реч о Сремским Kарловцима.

Нити мањег града, нити више знаменитости! Овај град познат је по Kарловачкој гимназији, са традицијом од 18. века, школом са највећом библиотеком у Србији. Kарловци имају на својој маленој територији чак 4 велелепне чесме, посебно важне туристичке атракције овог места.

Саборна црква Светог Николе, Сремски Карловци

На свега 4 километра од Kарловаца је једно од познатијих излетишта у Србији – Стражилово, на које људи одлазе да се поклоне гробу песника Бранка Радичевића, једног од најзначајнијих уметника писане речи које је изнедрио овај народ.

4# Ниш – шта крије место рођења римског цара Kонстантина?

Ниш је један од три наша највећа града. Што је Нови Сад на северу, то је Ниш на југу Србије. Препознатљив по свом аутентичном говору, у чијој се динамици огледа страсна јужњачка природа, Ниш не личи ни на један други град, потпуно је дргачији и незабораван.

Ни у њему вас неће заобићи тврђава, овога пута Нишка. Такође, карактеристична за средњи век, централно постављена када се има у виду целокупна територија града и такође станица свакога ко чак и на кратко закорачи у Ниш.

Тамо још можете видети споменик Ћеле-кулу. Један од највећих доказа о томе кроз шта је све пролазило ово подручје и како су се непријатељи (у овом случају Турци) сурово опходили према својим поданицима, неретко храбријим и жилавијим од самих освајача.

Бали-бегова џамија, Нишка тврђава

У Нишу се могу видети докази о томе да живот на том простору датира чак и хиљадама година уназад, јер је реч о стратешки и природно изузетном положају, који су многи желели да назову сопственим поседом, али се аутохтоно становништво никада није предавало без борбе, бранећи оно што му је дато.

5# Јагодина – по чему је занимљив овај мали град у Поморавском округу?

Туристичка привлачност Јагодине почела је да буја последњих деценију или две, када је у асортиман својих атракција уврстила зоолошки врт, Музеј воштаних фигура, аквапарк и бројне друге примамљве туристичке адуте. Од културних споменика можете посетити Парк Ђурђево брдо, Парк Педагошког факултета и Руско гробље – меморијални комплекс.

Надамо се да вам је барем једна од пет понуђених домаћих дестинација пробудила интересовање, да ћете је ускоро боље упознати, те да ће то бити само почетак успостављања још приснијег односа са нашом земљом!

ИЗВОРФото: Pixabay
Претходни текстПостављен камен темељац за изградњу новог Дома за ученике у Крњачи
Следећи текстЛазарева субота – Врбица у Борчи

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

eleven − 8 =