Bogoslovija - kruzni tok

Savremena skulpura „Tripod“ Koste Bogdanovića biće postavljena na kružnom toku kod Bogoslovije.

Skulptura će biti uočljiva na saobraćajnici, vidljiva svakom ko dolazi sa Pančevačkog mosta, Zvezdare, Mirijeva i Karaburme. Sada je pravi trenutak za njenu realizaciju, koja će biti finansirana sredstvima kompanije NIS, jer su u toku završni radovi na rekonstrukciji ulica Mije Kovačevića i Ruzveltove. Ovo delo ima višestruku simboliku, a nalaziće se naspram zgrade Bogoslovije, koja je u svoje vreme bila avangarda, kao što je i ova skulptura – rekao je Milutin Folić, glavni gradski arhitekta.

Skulptura „Tripod“ vizantijsko plava i visoka 8,5 metara

Skulptura „Tripod“ trebalo je da bude postavljena još 2009. Tada je prihvaćena na gradskom konkursu ali tada nije bilo novca za njeno izvođenje.

Sada će biti realizovana na osnovu makete i kompletnog tehničkog nacrta i dokumentacije iz baštine moga oca. Ona je malo arhitektonsko delo, visoko osam i po metara i teško šest tona, oslonjeno na tri „noge“. Skulptura će biti obojena u vizantijsko plavu boju. Od vremena kada je ovo delo Koste Bogdanovića izabrano na konkursu, više puta su se razmatrale lokacije za njegovo postavljanje, pa je reči bilo i da se postavi u Knez Mihailovoj ulici – kaže umetnikov sin, istoričar umetnosti, Marko Bogdanović

Kosta Bogdanović

Skulptor, istoričar i teoretičar umetnosti Kosta Bogdanović tajne vajarstva otkrivao je u ateljeu Sretena Stojanovića. U Muzeju savremene umetnosti radio je kao kustos, muzejski savetnik i direktor. Bio je profesor u Sarajevu, Banjaluci, Novom Sadu i Beogradu. Imao je više od četrdeset samostalnih izložbi i bio autor više od deset knjiga.

ИЗВОРdanubeogradu.rs
Претходни текстOtvaraju se Ruzveltova i Slavija za saobraćaj
Следећи текстZbog radova zatvara se ulica Bele Bartoka i menja se trasa borčanskih linija

3 КОМЕНТАРА

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

5 × 5 =