Zemljanji put Crvenka

Oaza mira u Borči, rekretivci i divlja svinja

Da Borča, i leva obala Dunava uopšte, obiluje prirodnim lepotama i da je stanište mnogih divljih životinja svima nam je poznato. Svi znamo da se u borčanskom ataru, naročito duž nasipa, može sresti i jelen, i zec, i divlja svinja, i orao i kuna… Ali.. Retko ko od nas je i imao bliski susret upravo sa ovim životinjama.

Možda ćete biti zainteresovani i za: Borčansku oazu mira posećuju i stranci

Na našu FB stranicu Borča Info – sve informacije na jednom mestu prispela su obaveštenja naših sugrađana baš o ovakvim susretima. Divlja svinja je bila akter u oba slučaja. Evo šta kažu Marko i Dejan:

Markov susret

Često iz Borče preko Crvenke i Pupinovog mosta idem biciklom na posao do Novog Beograda. Ovim putem prođem bar tri puta u toku nedelje i baš uživam u tom miru, naročito u ranim jutarnjim časovima.

Pre dve nedelje kada sam se vraćao sa posla, baš na zemljanom putu između Pupinovog mosta i Crvenke misli mi prekinu neki čudan duboki zvuk iz kukuruza. Nešto između režanja i roktanje. Presekoh se. Na jedno dvadesetak metara ispred mene protrča divlja svinja. Ukopah se. Hoću li da nastavim napred ili da se vraćam. Imam još 500m do asfalta Crvenke. Sigurno se i ona uplašila i pobegla. Pa ni ona mene nije očekivala kao ni ja nju, tešio sam se. Ma idem napred pa kud puklo. Načuljio sam uši i oči a pedale sam zavrteo kao nikad pre ovim putem.

Čim sam se domogao asfalta i kad videh prvog čoveka nasmejah se. U bre svinjo umalo se ne us..h zbog tebe. Prošle nedelje, moram priznati, nisam išao ovim putem na posao. Izabrao sam Zrenjaninac i Pančevac ali sutra se vraćam. Ne odustajem od naše oaze..

Dejana napala divlja svinja kod Crvenke

U subotu, 2 septembra, dok sam vozio bicikl između naselja Crvenka i Pupinovog mosta napala me divlja svinja. Svinja koja je izašla iz kukuruznog polja PKB, piše nam Dejan. Baš onaj deo zemljanog puta gde prolaze i automobili, paralelno uz kanal.

Odmah sam vrteo pedale ko lud, jurila me pedesetak metara i stala. Upozorio sam nekoliko biciklista na koje sam naišao te su se oni vratili ka Zemunu. OPREZ!!!

Vozim bajs tu skoro 10 godina. Video sam ranije i jelena, i zeca. Divlje svinje sam video i pre 2 godine od Kovilova ka nasipu. I tad umalo da stradamo drug i ja, al ne od svinje već od lovaca što su pucali na te svinje 🙂

Našli su se tu i neki šaljivi komentari: Ma odma u kotlić pa da bude divljački ručak.. Trećeg septembra bi jeli gulaš.. Nasmejali smo se i mi na sve to ali da se nađem u istoj situaciji ne bi nam bilo do smeha..

Da li je u pitanju ista svinja ili ih ima više, ne znamo, ali svakako savetujemo rekretivcima da budu na oprezu..

Foto: Dejan D.

Претходни текстNoć muzike 2017.
Следећи текстBog malih stvari

1 КОМЕНТАР

  1. Hahahaha. Slatko me nasmejaste. Hahaha. Teroriše bicikliste. Divlja svinja napada iz dva razloga: ili brani mladunce ili je saterana u ćošak. Bežanjem od lovaca npr. 🙂

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

6 + 4 =