Raparene šarene čarape

Да ли сте данас приметили да су неке ваше колеге, другари, познаници или случајни пролазници носили различите (распарене) чарапе, углавном шарене и веселе? Знате ли зашто?

Зашто се на данашњи дан носе распарене чарапе?

Данас се обележава Међународни дан особа са Дауновим синдромом и управо ношењем распарених чарапа људи покушавају да скрену пажњу да су они ту око нас и са нама, са истим жељама и потребама које имамо сви ми.

Ево зашто распарене чарапе па још и шарене

Хромозоми су носиоци нашег генетског материјала и ми их имамо 46, односно, 23 пара хромозома. Једну гарнитуру наследили смо од оца а другу од мајке.

Даунов синдром настаје као последица јављања једног хромозома више. Зато особе са Дауновим синдромом уместо 2 хромозома која чине 21. пар имају један хромозом вишка, односно 3 хромозома па се зато Даунов синдром назива још и Тризомија 21. Управо тај хромозом „у вишку“ ремети генетичку равнотежу и доводи до карактеристичних промена у физичкој и менталној сфери.

Управо због симболике датума 21.3 он је изабран за

Међународни дан особа са Дауновим синдромом

Симбол овог дана су распарене чарапе баш из разлога јер оне својим обликом подсећају на хромозоме и због тога што особе са Дауновим синдромом немају (21.) хромозомски пар већ један више, тризомију.

Најчешће се бирају шарене чарапе јер оне симболизују њихову веселост, раздраганост и љубав коју можете видети управо у следећем кратком видео прилогу који су направили малишани и дефектолози школе Мара Мандић 👇

Пружимо љубав и подршку деци и одраслима који живе са Дауновим синдромом.

Претходни текстЧетворкама из Крњаче потребна наша помоћ!
Следећи текстБахатост или непажња? Око пијаце у Борчи вози се контра смером и 2 месеца након промене саобраћајних правила!

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

3 × three =