Stadion Tibor Cerna

Tibor Cerna – sportski centar u Kovilovu

Poštovni sugrađani,

Pozivamo vas da dana 29.04.2018. u 12 časova, svojim prisustvom uveličate ceremoniju otvaranja SC u Kovilovu. Ovaj stadion poneće ime našeg junaka, Tibor Cerna, koji je junački poginuo 1999. na Košarama.

Ceremonija će se obaviti na terenu fudbalskog kluba PKB Kovilovo sa adresom Kovilovo bb. Ovom prilikom biće otkrivena i tabla sa njegovim likom i biografijom.

Dolazak su najavili njegovi roditelji (Kata i Jožef Cerna), saborci, drugari, žitelji Kovilova, ljudi iz kluba.. Pominje se dolazak i generala Lazarevića i Đurkovića… Dođite i vi!

Dođite da odamo poštu ovom mladom heroju, čija će zvezda večno sijati na nebu iznad Srbije.

Stadion Tibor Cerna

Tibor Jožef Cerna

Tibor Cerna rođen je u Beogradu, 8. novembar 1978. Živeo je u Kovilovu a poginuo na Košarama 28. aprila 1999. kao vojnik Vojske Jugoslavije.

Jedan je od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare. Napad su izvršile udružene snage terorističke OVK, regularne albanske vojske i NATO snaga.

Po rečima njegovih preživalih saboraca, Tibor je tokom kobne borbe 28. aprila 1999. svojevoljno napustio zaklon u cilju otkrivanja položaja neprijateljskog snajperiste. Kada je izašao iz rova pogođen je metkom u grudi ali je uspeo da se održi na nogama do sledećeg metka. Neprijateljski snajperista je pucao dva puta čime je otkrio svoj položaj i tako bio likvidiran.

Kažu da su poslednje reči ovog junaka bile „Za ovu zemlju vredi umreti!“

Naš sugrađanin iz Kovilova

Tibor Cerna bio je naš sugrađanin iz Kovilova. Pristupio je Vojsci Jugoslavije 1998. godine. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Otišao je iz malog radničkog naselja na levoj obali Beograda. Tu između Borče i Padinske Skele, u blizini Pupinovog mosta rodio se i odrastao srpski heroj s Košara. Ovde je prve korake napravio, prve drugove stekao, prve ljubavi preboleo, odatle je u vojsku otišao i nije se vratio..

Spomenik Tiboru Cerni otkriven je 14. juna 2017. u Debeljači kod Kovačice gde žive njegovi roditelji. 29. aprila 2018. u 12 časova sportski centar u Kovilovu poneće njegovo ime. O 11č. biće organizovan i humanitarni turnir u stonom fudbalu. Dođite!

Претходни текстSutra izmene na linijama gradskog prevoza
Следећи текстTurnir u stonom fudbalu u Kovilovu

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

5 − four =