Borča labudovo jezero

U poslednjih desetak dana u Borči uginulo tridesetak labudova

Vest o uginulim labudovima uzbunila je Borčane i ostale žitelje leve obale Dunava u Beogradu. Pronađeno je pet mrtvih labudova 5. januara na kanalu Vizelj u Borči što je bio alarm da se pozovu veterinarski inspektori. U narednim danima, broj uginulih labudova se povećavao. Do danas je pronađeno oko 25 uginulih labudova.

Uprava za veterinu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine potvrdilo je prisustvo ptičijeg gripa kod uginulih labudova u Borči pa se područje u poluprečniku od 3 kilometara od “Labudovog jezera” u Borči proglašava zaraženim a ugroženo je područje od najmanje 10 kilometara od žarišta bolesti.

Preventivne mere

Na snazi su i preventivne mere kako bi se sprečilo širenje i nova pojava ove bolesti. Živina iz okolnih gazdinstava se mora drži u zatvorenim objektima, da se vrši redovna kontrola zdravstvenog stanja iste, da se blagovremeno informišu vlasnici živine i stanovništvo kako bi se na vreme obratili veterinaru i prijavili sumnju.

Biti na oprezu

Ova vrsta ptičjeg gripa nije opasna po ljude ali treba biti na oprezu!

Izvori infekcije: zaražene jedinke (žive i mrtve), izmet, jaja, meso, kontaminirana oprema, druge životinje (miševi, mačke, psi..) koje su bile u kontaktu sa kontaminiranim sadržajem (zaraženom živinom ili njihovim izlučevinama)…

Zaštita od infekcije: pridržavanje postupka preventivnih mera, izbegavanje kontakta sa potencijalno kontaminiranim životinjama i sadržajima , održavanje lične higijene..

Ukoliko naiđete na leš ne dirajte ga i ne pomerajte, već prijavite veterinarskoj službi ili Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Pročitajte i: Vizelj ima nove stanara

Претходни текстOdržan drugi Božićni humanitarni turnir u stonom tenisu u Borči
Следећи текстNinova nagrada za 2016. za “Arzamas”

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

4 + sixteen =