I pored lošeg vremena, oko tri stotine meštana Borče izašlo je jutros na protest.

Protest je počeo u 10 časova skupom ispred pekare u ulici Bratstva i jedinstva gde je održan govor.

Preporuka
doktor stomatolije borca preporuka

Jedan od organizatora protesta, Miloš Simović, dao je izjavu za medije a potom i održao govor.

Okupili smo se danas ovde da na jedan miran, civilizovan i demokratski način izrazimo naše neslaganje i negodovanje na skandalozni gest rođenog brata vlasnika pekare. Protest nosi naziv:

„Gde nema poštovanja tu nema poslovanja“

Kada sa nekim imate dobre i korektne komšijske odnose i kada neko ko dođe ovde zasnuje svoj biznis i počne novi život od prvog dana ste tu da mu pomognete. Ne očekujete da za uzvrat nekoliko godina kasnije vređa vaš nacionalni ponos i ljudsko dostojanstvo.

Ovim protestom danas želimo da stavimo tačku na čitavu medijsku halabuku koja se digla oko ovog događaja u našem naselju. Ovim se više nećemo baviti jer imamo većih problema u našem naselju i ovoj državi kojim treba da se bavimo, istakao je Miloš.

Usledio je i govor

Govor

Neka je sramota svakoga ko nas je u prethodnih 7 dana etiketirao kao naciste, fašiste i divljake, ovim rečima započeo je govor pred okupljenima.

Hvala svima koji ste danas tu. Nikada u Borči niko, bilo koje da je nacionalnosti, nije imao ni jedan problem da ovde živi, radi i stvara svoju porodicu. Nikada nećemo biti ono kako žele danima da nas predstave i to će tako uvek ostati. Ali isto tako nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi ljudsko dostojanstvo građana i naš nacionalni identitet na koji imamo pravo kao građani Srbije u svojoj zemlji.

Nismo došli da skandiramo

ni da pozivamo ni na kakav linč. Ovde smo jer nam je dosta poniženja i uvreda kojima smo prethodnih dana bili izloženi.

Sve je počelo činom rođenog brata vlasnika pekare, koji se u vreme okupacije 15% naše zemlje i kada se preostali srpski narod na KiM suočava sa pljačkanjem i borbom za egzistenciju, u centru Beograda fotografiše pokazujući simbol velike Albnanije. Da stvar bude gora nakon našeg prvog protesta usledio je pravi cunami od strane pojedinih javnih ličnosti, političara i medija koji su se utrkivali u lepljenju svakojakih etiketa građanima Borče.

Ne dopuštamo da nas u vlastitoj državi i gradu vređaju i tretiraju kao građane drugog reda. Naše naselje je bilo i ostalo, zdrava multietnička sredina u kojoj je svako oduvek mogao normalno da živi i radi.

Borča je bila i ostala multietnička sredina.

Podsećam, prema poslednjem popisu u našem naselju žive i rade: Srbi, Romi, Goranci, Crnogorci, Hrvati, Albanci, Muslimani, Mađari, Makedonci, Bošnjaci, Bugari, Rumuni, Nemci, Rusi, Slovaci, Ukrainci, Česi, Rusini i Vlasi.. Do sada ovde nije zabeležen ni jedan incident na nacionalnoj osnovi.

Mnogi ovih dana ulažu više napora u odbrani velikoalbanskog simbola nego npr. u nedavnu prodaju PKBa. A svi znamo ovde koliko nam znači.

Ako je jedna Švajcarska zbog pokazivanja spornog simbola na fudbalskoj utakmici novčano kaznila svoja dva fudbalska reprezentativca, a Grčka kaznila zatvorom 7 regruta zbog istog incidenta, treba li onda mi da ćutimo na takve provokacije u našem gradu?

Stavljamo tačku na ovo

Sa ovim smo danas završili i povlačimo komšijsko poverenje vlasniku pekare koristeći svoje pravo da ne budemo kupci njegovih proizvoda.

Protestna šetnja
Protestna šetnja

Protestna šetnja

Nakon govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do druge pekare čiji je vlasnik takođe Mon Đuraj. Ogranizatori su se zahvalili okupljenima čime je protest završen.

Protest je nadgledala policaja koji je prošao bez incidenata.

1 KOMENTAR

  1. Nemam nista protiv coveka ali zamislite situaciju da vi zivite u Cro ili u Albaniji a poreklom ste iz Srbije i da se slikate sa 3 prsta i objavite i da to vide komsije. Pa ne bi vas bilo u roku od dan vise tu…

NAPIŠI KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

20 − 10 =