I pored lošeg vremena, oko tri stotine meštana Borče izašlo je jutros na protest.

Protest je počeo u 10 časova skupom ispred pekare u ulici Bratstva i jedinstva gde je održan govor.

Jedan od organizatora protesta, Miloš Simović, dao je izjavu za medije a potom i održao govor.

Okupili smo se danas ovde da na jedan miran, civilizovan i demokratski način izrazimo naše neslaganje i negodovanje na skandalozni gest rođenog brata vlasnika pekare. Protest nosi naziv:

„Gde nema poštovanja tu nema poslovanja“

Kada sa nekim imate dobre i korektne komšijske odnose i kada neko ko dođe ovde zasnuje svoj biznis i počne novi život od prvog dana ste tu da mu pomognete. Ne očekujete da za uzvrat nekoliko godina kasnije vređa vaš nacionalni ponos i ljudsko dostojanstvo.

Ovim protestom danas želimo da stavimo tačku na čitavu medijsku halabuku koja se digla oko ovog događaja u našem naselju. Ovim se više nećemo baviti jer imamo većih problema u našem naselju i ovoj državi kojim treba da se bavimo, istakao je Miloš.

Usledio je i govor

Govor

Neka je sramota svakoga ko nas je u prethodnih 7 dana etiketirao kao naciste, fašiste i divljake, ovim rečima započeo je govor pred okupljenima.

Hvala svima koji ste danas tu. Nikada u Borči niko, bilo koje da je nacionalnosti, nije imao ni jedan problem da ovde živi, radi i stvara svoju porodicu. Nikada nećemo biti ono kako žele danima da nas predstave i to će tako uvek ostati. Ali isto tako nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi ljudsko dostojanstvo građana i naš nacionalni identitet na koji imamo pravo kao građani Srbije u svojoj zemlji.

Nismo došli da skandiramo

ni da pozivamo ni na kakav linč. Ovde smo jer nam je dosta poniženja i uvreda kojima smo prethodnih dana bili izloženi.

Sve je počelo činom rođenog brata vlasnika pekare, koji se u vreme okupacije 15% naše zemlje i kada se preostali srpski narod na KiM suočava sa pljačkanjem i borbom za egzistenciju, u centru Beograda fotografiše pokazujući simbol velike Albnanije. Da stvar bude gora nakon našeg prvog protesta usledio je pravi cunami od strane pojedinih javnih ličnosti, političara i medija koji su se utrkivali u lepljenju svakojakih etiketa građanima Borče.

Ne dopuštamo da nas u vlastitoj državi i gradu vređaju i tretiraju kao građane drugog reda. Naše naselje je bilo i ostalo, zdrava multietnička sredina u kojoj je svako oduvek mogao normalno da živi i radi.

Borča je bila i ostala multietnička sredina.

Podsećam, prema poslednjem popisu u našem naselju žive i rade: Srbi, Romi, Goranci, Crnogorci, Hrvati, Albanci, Muslimani, Mađari, Makedonci, Bošnjaci, Bugari, Rumuni, Nemci, Rusi, Slovaci, Ukrainci, Česi, Rusini i Vlasi.. Do sada ovde nije zabeležen ni jedan incident na nacionalnoj osnovi.

Mnogi ovih dana ulažu više napora u odbrani velikoalbanskog simbola nego npr. u nedavnu prodaju PKBa. A svi znamo ovde koliko nam znači.

Ako je jedna Švajcarska zbog pokazivanja spornog simbola na fudbalskoj utakmici novčano kaznila svoja dva fudbalska reprezentativca, a Grčka kaznila zatvorom 7 regruta zbog istog incidenta, treba li onda mi da ćutimo na takve provokacije u našem gradu?

Stavljamo tačku na ovo

Sa ovim smo danas završili i povlačimo komšijsko poverenje vlasniku pekare koristeći svoje pravo da ne budemo kupci njegovih proizvoda.

Protestna šetnja
Protestna šetnja

Protestna šetnja

Nakon govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju do druge pekare čiji je vlasnik takođe Mon Đuraj. Ogranizatori su se zahvalili okupljenima čime je protest završen.

Protest je nadgledala policaja koji je prošao bez incidenata.

Претходни текстPrvomajski uranak na Besnom Foku 2019.
Следећи текстPukla cev, voda ulazi i u obližnje dvorište

1 КОМЕНТАР

  1. Nemam nista protiv coveka ali zamislite situaciju da vi zivite u Cro ili u Albaniji a poreklom ste iz Srbije i da se slikate sa 3 prsta i objavite i da to vide komsije. Pa ne bi vas bilo u roku od dan vise tu…

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

seventeen − 12 =