Kада наступе летње врућине, Београђани су у потрази за освежењем и бегом од јаког летњег сунца. Добра вест је да је Београд град који нуди мноштво опција за расхлађивање, а приликом одабира купалишта требало би да водите рачуна о неколико ставки и одредите приоритете.

Примера ради, младима је током лета приоритет купање, али и уживање у звуковима популарне музике и испијање освежавајућих пића са друштвом. Са друге стране породице са децом желе својим малишанима да обуку купаћи идеалан за плажу и вреле летње дане и запуте се на мирну локацију поред воде.

Баш зато смо одлучили да вам у наставку текста дамо корисне предлоге београдских купалишта који ће одговарати вашим преференцијама и на којима ћете пронаћи савршену дозу освежења током летње сезоне. Почећемо од најпознатијих па све до оних скривених и мало познатих широј јавности:

#1 Ада Циганлија – најпопуларнија београдска плажа

Савско језеро, или једноставно Ада, највеће је београдско купалиште. Већ током првих дана јуна, шљунковиту обалу Савског језера посећују Београђани жељни сунца и уживања у воденим авантурама.

Подручје од 7 км са обе стране полуострва претворено је у шљунковиту плажу, а током летњих месеци вода досеже и до 27 °Ц. То су само неки од разлога њене популарности током лета. Kупалишта су уређена и покривена тушевима и тоалетима, а ту је и спасилачка екипа, док су места на којима је купање забрањено посебно означена.

Ада Циганлија – Београд

Шетајући дуж обале Савског језера, наићи ћете на бројне кафиће и ресторане у којима се можете освежити и пронаћи хладовину. Једна од предности Аде је сасвим сигурно то да ова локација у потпуности одговара и онима који желе мир, као и онима жељним добре летње забаве.

Уколико припадате групацији која преферира уживање без гласне музике и са што мање људи, након нешто дужег пешачења наићи ћете на празније локације на којима ћете моћи максимално да се опустите.

Из Борче се до Београдског мора може доћи директно, линијом 85, али и помоћу других линија градског превоза, преседањем.

На Аду Циганлију можете се запутити и са породицом, али и са друштвом, будући да ћете на овом београдском купалишту наћи одговор на све ваше захтеве.

#2 Лидо – омиљена летња дестинација Земунаца

Лидо је популарна земунска плажа лоцирана на северном шпицу Великог ратног острва на Дунаву, тачно преко пута борчанске „Шљункаре“, и занимљиво је да је добила име по Лиду из Венеције.

Ова мала, пешчана плажа одише посебним тропским духом, те је љубитељи природе обожавају. За вашу безбедност ће се на Лиду побринути спасилачке екипе и дежурна медицинска служба. Kако би боравак на обали Дунава био још пријатнији, Лидо је опремљен са пијаћом водом, тушевима, теренима и са неколико угоститељских пултова.

До Лида се може доћи и чамцем из Борче а у летњем периоду пешака преко понтонског моста са земунског кеја кога војска поставља и обезбеђује најчешће до 1. септембра.

Лидо и поглед на леву обалу Дунава

Велико ратно острво је обрасло бујном вегетацијом, дом је многих заштићених врста птица и може се обићи пешака или бициклом стазама која воде од Лида просецајући цело острво..

На Лиду се током лета одржава и неколико интересантних програма, те вам предлажемо да пратите новости општине Земун и информишете се о занимљивостима које Велико ратно острво нуди током лета.

#3 Ада Међица – природни амбијент који се памти

Ада Међица је издужено речно острво које припада општини Нови Београд и налази се на реци Сави. Међу Београђанима, Ада Међица позната је као локација обрасла бујном вегетацијом, на коју многи одлазе са жељом да се максимално опусте и уживају у правој природној атмосфери.

На Аду Међицу може се доћи чамцем са Аде Циганлије, као и са новобеоградског Савског кеја, а од центра Београда удаљена је око 3 км. Дуж целог острва изграђена је бетонска стаза којом можете обићи цело острво. На Ади Међици налазе се и тениски терен, две дивље плаже и ресторан.

Све наведене погодности чине Аду Међицу једном од омиљених локација како Београђана, тако и туриста који желе да се упознају са свим лицима Београда.

#4 Забран – одлична локација за породице за децом

Ако сте у потрази за идеалном излетничком дестинацијом, препорука може бити и Забран. Ово јединствено излетиште налази се у непосредној близини Обреновца, те је најпрактичније посетити га колима и тамо провести читав дан.

Излетиште Забран

Забран је веома популарно излетиште за младе, али и породице са децом, будући да је ту и Авантура парк за најмлађе.

Шљунковита плажа на Сави има уређен прилаз, понтоне и опремљена је тушевима, лежаљкама, клупама, столовима и дрвеним кућицама.

#Борчански бисер надохват руке

Уколико сте заљубљеник у природу и више вам одговарају интимније и дивље плаже онда сигурно нећете погрешити ако изаберете борчанску оазу мира.

Свима нама са леве обале добро су познате су борчанске плаже на Дунаву али пошто ће ово читати и они из других крајева Београда (а и шире) ред је да и вас упознамо са овим борчанским бисером а и да подсетимо неке Борчане на исте.

Шљункар, Црвенкашка плажа, Свињска плажа, Војна башта

Чувене плаже на левој обали Дунава су: Шљункара, Црвенкашка плажа, Свињска плажа, Војна башта.. Неке од поменутих плажа се налазе на само 4 километара од центра Борче и до њих се може стићи и колима преко борчанског насипа. Подсећамо само да последњи километар до Дунава пољски пут и да није асфалтиран.

Борчанска дивља плажа

Ако сте расположени за боравак и шетњу дунавском обалом и уживање у освежавајућем поветарцу, ово је права дестинација за вас. Након напорног летњег дана, поподне са пријатељима или породицом можете провести на некој од ових плажа или пак у неком од оближњих скривених кафића или ресторана на самој левој обали са прелепим погледом на Калемегдан, Нови Београд, Земун, Гардош кулу, мост… И сигурни смо да ће боравак овде бити сасвим довољн да се расхладите и напуните батерије за сутрашњи дан!

Ово весела екипа са слике учинила нам је боравак овде још пријатнијим. Провиклу су кола и бицикл тик до плаже и кажу да ту уживају свакодневно још од јуна месеца..

Дођите, видите, уживајте, забавите се и на крају обавезно са собом понесите смеће.

За коју год локацију да се одлучите, сигурни смо да ћете уживати у посебном освежењу које само реке и природни амбијент могу да пруже.

Надамо се да вам је наш текст помогао да се боље упознате са неким од најпопуларнијих плажа у Београду. Све што је преостало јесте да се полако спремите и изаберете локацију за наредно летње уживање.

Претходни текстНестала Анђела у Борчи
Следећи текстИзабран нови председник ГО Палилула

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

2 × 3 =