Julijan – Ivan Ivanji

Životopis rimskog imperatora i filozofa

Julijan / Ivan Ivanji

 Julijan – Ivan IvanjiŽivotopis rimskog imperatora i filozofa koga su hrišćani proglasili za otpadnika.

Istorijski roman Julijan, pored romana Konstantin i Dioklecijan, spada u opus magnum Ivana Ivanjija jer verodostojno i uverljivo oživljava vreme i okolnosti u kojima se u Rimskom carstvu širila i ustoličila nova religija Hristovih sledbenika.

Poslednji roman iz Ivanjijeve trilogije o rimskim carevima poteklom sa naših prostora. Julijan je priča o nadarenom i obrazovanom vladaru koji je poslednji pokušao nemoguće. Da u Rimsko carstvo vrati mnogobožačku religiju predaka, zbog čega je bio anatemisan i prozvan Apostata (otpadnik).

Julijan je živeo samo 27 godina

„Kod ovog rimskog imperatora ima nečeg univerzalnog u mehanizmu vlasti. Oko njega su bili ljudi koji su pod Dioklecijanom proganjali hrišćane, pa su pod Konstantinom postali dobri hrišćani, a pod Julijanom su opet ustali protiv njih“. Kaže pisac u jednom osvrtu na roman. Julijan je živeo samo 27 godina. Politikom je počeo da se bavi kasno, sa dvadesetak godina, jer je prvo hteo da bude sveštenik pa onda filozof. Pisao je i sam neoplatonske rasprave. Nespreman je postao vojskovođa, ušao je u Galiju i dobijao bitke čitajući Cezara i, na kraju, prevaren i izdat, poginuo herojskom smrću prilikom opsade persijskog grada Ktesifona na Tigru.

Njegove mladićke godine u Atini, kada se posvetio proučavanju helenske književnosti i filozofije i družio sa najznačajnijim misliocima i umetnicima onoga vremena, njegova pravičnost, uzdržanost i skromnost kao rimskog cezara, „dostojnog da vlada drugima jer je umeo da vlada sobom“, i nadasve njegov kratak a bogat i ispunjen život – najviše su razgorevali maštu pokolenja jer je Julijan, od svih stotinak rimskih careva, bio jedini koji svojim plemenitim pregnućima i kratkotrajnom vladavinom ostao upamćen kao najtragičniji i najplemenitiji među rimskim carevima.

Претходни текст“Hronika nastranosti” – Dušan Miklja
Следећи текстPoklon bebi kolica novorođenim Palilulcima u 2017.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

5 × four =