kuvanje jaja bez pucanja

Васкршња јаја – кување и фарбање

Ближи се Васкрс и традиционални обичај кувања и фарбања јаја. Међутим, оно што вас сваке године фрустрира је пуцање љуске јајета приликом кувања. Сигурно десетак јаја сваке године одбаците јер је љуска пукла и нисте могли лепо да их украсите, а камоли да их изнесете пред госте.

Одлучили смо да са вама поделимо неколико трикова који ће вам помоћи да коначно скувате јаја без пуцања љуске.

Пре свега, јаја треба да буду свежа, па вам саветујемо да их набавите на провереном месту као што је Plus Cash&Carry u Тржном центру Змај у Земуну. На овом месту ћете сигурно купити свежа јаја, како обична, тако и она са белом љуском.

  • Водите рачуна о температури

Да љуска не би пуцала приликом кувања, морате да прилагодите температуру јаја. Ако убаците јаја из фрижидера у купућу воду, у старту сте направили грешку. Јаја оставите да одстоје пола сата до сат времена на собној температури, ставите их у незагрејану воду, а затим почните да их кувате на благој температури. Тек на крају повећајте температуру.

  • Не натрпавајте шерпу

Како се јаја не би много међусобно куцкала приликом кувања, потребно је да водите рачуна о количини коју стављате у шерпу. Не претрпавајте, него ставите толико да се прекрије дно. Лако је после докувати још јаја.

  • Крпа на дну шерпе

На дно шерпе, пре него што додате воду и јаја, ставите кухињску крпу. Она ће ублажити ударце и спречити пуцање љуске.

  • Со и сирће као магични додаци

Наше баке су у воду са јајима често додавале со и сирће, па што не бисмо и ми! На литар воде додајте кашику соли и кашику сирћета. Ово ће помоћи да љуска остане чвршћа и добићете јаја која су савршена за украшавање! Такође, со ће вам помоћи и да лакше скидате љуску када будете хтели да поједете јаје.

Претходни текстХуманитарна фондација из Борче донирала клинички спирометар Дому здравља у Малом Зворнику
Следећи текстРокенрол забава с хуманитарном нотом

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

three × 5 =