Stevan Sremac Borča

Nastava u školama i na daljinu

Na današnjem zasedanju Kriznog štaba prihvaćen je predlog nastave za školsku 2020/21. godinu.

Školska godina počeće tako što će učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađati u školi. Stariji razredi će imati kombinaciju nastave u školi i i na daljinu.

Autonomija škola

Školama je data autonomija da sami naprave unutrašnju organizaciju, pravljenje grupa, vreme početka časova, trajanje smena i ostalo. Sama organizacija zavisiće od broja đaka, raspoloživog prostora i na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih u skladu sa preporukama.

Pohađanje nastave

Školski čas trajaće 30 minuta. Odgovaranje je uvek u školi čak i za one koji nastavu pohađaju na daljinu.

Prvaci, petaci i učenici prvog razreda srednje škole upoznaće se sa svojim razrednim starešinama 31. avgusta. Tada će detaljno biti obavešteni o daljem radu. Roditelji i đaci imaju mogućnost da dogovore model nastave.

Za učenike od prvog do četvrtog razreda nastava se organizuje svakodnevno u školi kroz neposredan obrazovno-vaspitni rad. U starijim razredima, u zavisnosti od mogućnosti škola, primenjivaće se osnovni ili kombinovani model (nastava u školi i online).

Ukoliko je broj učenika veći od 16, odeljenje se deli u dve grupe. Svaka grupa pohađa nastavu u prethodno dogovorenom terminu.

Na nastavi u školi učenici jedne grupe, u mlađim razredima, mogu imati do 4 časa dok u starijim razredima mogu imati do 5 časova dnevno.

Modeli nastave

Tri su modela nastave na raspolaganju – osnovni i kombinovani model i nastava na daljinu

Osnovni model

Osnovni model podrazumeva pohađanje nastave u školi. One škole koje imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti nastava se organizuje svakodnevno u školi kroz neposredan obrazovno-vaspitni rad.

Kombinovani model

U školama gde nema mogućnosti da se organizuje neposredna nastava svakodnevno ona će se realizovati po kombinovanom modelu, odnosno naizmenično pohađanje nastave u školi i nastave na daljinu.

NPR. Učenici petog i šestog razreda u toku jedne nedelje nastavu u školi pohađaju ponedeljkom, sredom i petkom, dok učenici sedmog i osmog razreda imaju neposredan obrazovni rad utorkom i četvrtkom. Naredne nedelje razredi se rotiraju.

U danima kada nemaju neposredan obrazovno-vaspitni rad u školi, učenici treba da prate nastavu na daljinu.

Nastava na daljinu

Onlajn nastava prikazivaće se svakog radnog dana na kanalima RTSa prema utvrđenoj satnici.

Za učenike od prvog do četvrtog razred biće nastava će biti emitovana na multimedijskoj internet platformi RTS Planeta. Učenici petog razreda mogu pratiti tri časa dnevno na kanalu RTS 2. Nastava za učenike od šestog do osmog razreda ići će na kanalu RTS 3. Emitovanje će biti svakog radnog dana sa početkom u 8 sati.

Odgovori sa konferencije za štampu

Odgovarajući na pitanja novinara upućenih Ministru Šarčeviću i članovima Kriznog štabam rečeno je sledeće:

Nova školska godina počinje na ovaj način ali to ne znači da će cela godina biti takva već će zavisiti od date epidemiološke situacije.

Nošenje maski u školama će biti obavezno. Na ulazu u škole meriće se temperatura deci. Sa maskom na licu deca idu do svoje klupe gde će moći da je skinu dok su na mestu ali je svakako preporuka lekara da đaci maske nose bez prestanka.

Roditelji koji imaju objektivne strahove da puste decu u školu mogu da se opredele da tokom septembra njihova deca prate nastavu onlajn dok će se ocenjivanje vršiti u zakazanim terminima.

Srednje škole takođe mogu da se opredele za nekoliko modela ali je osnovni da rade nedeljno, po vertikali.

Kod nastave u školi kada god je moguće časovi se mogu organizovati i na otvorenom (u dvorištu škole) po utvrđenom rasporedu.

Претходни текстКамиказа на Зрењанинском путу (ВИДЕО)
Следећи текстTraži se Živković Nebojša! Poslednji put viđen na Malom Zbegu u Borči

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

11 + eleven =