Slava grada Beograda

Danas je Spasovdan, slava grada Beograda a domaćin je gradonačelnik, Zoran Radojičić. On je podsetio da Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice.

Gradonačelnik je pozvao građane da u što većem broju uzmu učešće u obeležavanju slave grada i na liturgiji.

Beograd je kroz vekove mnogo puta rušen i uzdizao se, tako da Spasovdan ima puno simbolike i veze sa prošlošću Beograda, a verujem i sa srećnom budućnošću.

Proslava

Spasovdan se proslavlja liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama. Litija se završava u dvorištu Vaznesenjske crkve čime se simbolično zatvara krug litije.

Spasovdanska litija

Spasovdanska litija kretaće se ustaljenom trasom beogradskim ulicama. Prvo stajanje za čitanje molitava za zdravlje Beograđana će biti kod Terazijske česme, drugo stajanje za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak kod Saborne crkve, a treće stajanje za čitanje molitve za pokoj duše svim palim junacima Beograda u dvorištu Vaznesenjske crkve.

Praznik

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg jedan je od deset velikih Gospodnjih praznika. Ovaj praznik je pokretan i uvek se praznuje četvrtkom, odnosno četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre praznika Svete Trojice.

Претходни текстBravo! Eko robot sedmaka iz Borče osvojio prvo mesto na takmičenju iz robotike (VIDEO)
Следећи текстPrelivački kotlić 2019.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

sixteen + twenty =