Dan osoba sa invaliditetom

3.decembar – Dan osoba sa invaliditetom

Treći decembar proglašen je za Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovaj dan ustanovljen je 1992. na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Tada je usvojena rezolucija kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje. Cilj je da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se pod sloganom Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti.

U Srbiji i dalje u pojedinim mestima članovi porodice sakrivaju osobe sa invaliditetom iza kućnih vrata, čemu pogoduje i nezainteresovanost i nespremnost lokalne zajednice da im obezbedi dostojanstven život, istakao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Procenjeno je da u Srbiji 8 – 10 % ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom je prilika da se skrene pažnja na svakodnevne probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Nezaposlenosti, nepristupačnost, socijalna zaštita, nepostojanje svasti njihovim teškoćama i društvena izolacija samo su neki od njih..

Претходни текстNovogodišnji paketići za najmlađe Palilulce. Prijavite svoje mališane!
Следећи текстIT park u Borči dobija centar tradicionalne kineske medicine

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

five × 2 =