Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка, град је као своју славу узео Вазнесење Господње – Спасовдан. Ова стара заветна Слава симболично указује на уздизање – вазнесење Града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност.

Спасовдан – Празник Вазнесења Господњег

Празник Вазнесења Господњег (Спасовдан) један је од 10 празника посвећених Христу. После Васкрсења Христос је боравио на земљи са ученицима четрдесет дана, јављајући им се, учећи их и, нарочито, учвршћујући им веру после Голготе и распећа.

Деца су украс света - Буди хуман

Цркве Светог Вазнесења, саграђена као градска 1863. године, сачувала оригинални барјак Управе града Београда. На барјаку од црвеног броката, са једне стране је икона Вазнесења Господњег и, словима од златних нити, натпис: Општина града Београда 1938. а са друге стране, икона Свете Петке и порука: Ко крсно име слави – оном и помаже.

Из ове цркве, која чува градску Славу, 1992. године поново је кренула литија којој је началствовао Његова светост Патријарх српски Павле.

Градска слава – Спасовдан

Овогодишњи домаћин славе је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић који је позвао грађане да се придруже данашњој литији.

Градска слава ће бити обележена светом архијерејском литургијом у Вазнесењској цркви у Београду, потом ће у поподневним часовима бити уприличен пријем у Старом двору док ће свечана славска литија кренути у 19 часова устаљеном трасом београдских улица.

Литија креће у 19 часова од Цркве Светог Вазнесења (ул. Адмирала Гепрата) па даље улицама Kнеза Милоша и Kраља Милана, Славијом, Булеваром ослобођења до Храма Светог Саве.

У овом периоду на поменутом потезу доћи ће до заустављања саобраћаја

Затварање улица због литије

  • Од 16 до 20 часова саобраћај ће бити обустављен у улицама Адмирала Гепрата (од Kнеза Милоша до Балканске) и у Добрињској (од Kраљице Наталије до Адмирала Гепрата).
  • Од 19 до 21 часова за саобраћај ће бити затворене улице: Адмирала Гепрата – Kнеза Милоша (од Адмирала Гепрата до Kраља Милана) – Улица краља Милана (заустављање од пет до десет минута на Тргу Славија) – Булевар ослобођења до Храма Светог Саве.
Претходни текстУхапшен председник ГО Палилула и још 7 службеника
Следећи текстПолицајцу позлило у вожњи. Ауто слетео у канал поред пута

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

three × three =