Без обзира на то да ли ниша у оквиру које желите да се изборите за своје место под сунцем спада у висококонкуренту или не, потребно је да управо будете у самом врху оних који се баве том врстом посла како би сте отворили могућност већем профиту, па самим тим и успеху.

Истина је да је неопходно уложити у маркетинг. Било да је то неки традиционални вид рекламирања, као што је штампање мајица свих врста, или модеран, као што је дигитални маркетинг – постоје и неки други кораци које је потребно предузети пре него што предузмете конкретне маркетиншке кораке на путу ка успеху.

Деца су украс света - Подржи Мињу - Клик на слику

У следећим редовима откривамо вам 5 конкретних корака:

#1 Установите ко је тачно ваша конкуренција 

Најпре треба да дефинишете која фирма, својим пуним именом, представља вашу најважнију конкуренцију, а такође треба одредити и шири круг конкурентских фирми, који дефинише оне најјаче у тој области.

У зависности од тога где се тренутно налазите у односу на своју конкуренцију – да ли им дишете за вратом или не представљате никакву претњу по њих – треба формирати даље маркетиншке потезе, стога је овај корак изузетно важан и не треба га прескакати.

#2 Анализирајте шта пружа конкуренција, по чему се разликујете, а које су вам сличности

Дакле, како бисте знали да ли је ваша понуда потрошачима адекватна, тест вам је и позиција међу конкурентским фирмама. Такође, и закључци изведени из анализе шта је то по чему се издвајате, а шта је оно по чему никако нисте препознатљиви.

Да ли би се својства вашег пословања могла оценити као изузетно повољна по кориснике, осетљива на њихове потребе и усмерена ка реалним решењима, или им не нудите ништа другачије од онога што сви други имају у оптицају?

Анализирајте где у односу на конкуренцију има простора да се нешто промени, да се створи луфт за кориснике и омогући нека посебна погодност за њих. Нешто што се просто не одбија када се узме све друго у обзир што тај неко може добити на тржишту. То може бити ваш кец у рукаву.

#3 Сазнајте ко су заиста ваши корисници – претпоставите своју циљну групу

Пре посезања за било којим маркетиншким и ускостручним пословним променама и унапређењима, која би имала за задатак да привуку што већи број људи под ваше окриље, треба да установите ко су људи којима се обраћате својим производима и услугама.

То подразумева веома опсежну и детаљну анализу. Што је већа конкуренција и што је теже доспети у врх, потребно је све више разрађивати одлике циљне групе, установити колико година има ваш потршач, одакле долази и шта очекује, каквог је финансијског стања, да ли је реч о више или мање образованом типу људи итд.

То ће вам помоћи да уобличите поруку за њих, да проговорите њиховим језиком и учините да у односу на конкуренцију вас доживљавају фамилијарније, као да их боље разумете и стога нудите нешто за шта нико други нема довољно осећаја да предвиди да ће користити потрошачу.

Такође, анализа циљне групе у великој мери ће усмерити ваше маркетиншке стратегије – да ли прибегавати традиционалним моделима рекламирања, или опет новим, дигиталним, да ли има сврхе и у којој сфери комбиновати различите видове маркетинга и слично.

#4 Будите отворени за сугестије и утиске својих потрошача

Ма колико да се за потребе маркетинга изместите из сопствене коже и преместите у ципеле вашег корисника, вероватно никада не можете сасвим реално сагледати целокупан његов положај, стога је важно да га саслушате и покажете да вам је важно његово запажање.

То се односи на усмене похвале и примедбе, оне који корисници остављају у коментарима на друштвеним мрежама, форумима и слично – још уколико се сличне ствари провлаче, то је аларм да размишљате даље у показаном смеру.

Свако ко у критици препознај простор за напредовање, уместо злурадих намера обојених личним анимозитетом, на тај начин себи отвара могућност да направи промене које ће привући још већи број људи. Овде сујета није баш добродошла особина, већ флексибилност и наклоњеност корисницима и њиховим интересима.

#5 Размислите о најоптималнијим видовима маркетинга за свој бизнис

Пре него што примените одређену стратегију, морате најпре осмислити сваки њен корак како бисте могли да склопите коцкице. Треба да знате шта све постоји у понуди. Дакле, у циљу маркетинга можете користити веб сајт, СЕО оптимизацију, плаћене огласе на Гуглу, рекламе на радију или телевизији, индор маркетинг, рекламирање путем локалног интернет портала, билборда и плаката, штампе на возилима и слично.

Неопходно је да одабир вршите у складу са својствима ваше циљне групе. То ће вам омогућити да не лутате превише и да се крећете у оном кругу у коме желите да чују за вас. То значи да, уколико су ваша циљна група млади, они узраста од 15 до 25 година, вероватно је најбоље што можете да урадите како бисте стигли до њих – да се ангажујете у промовисању путем друштвених мрежа.

Такође, можете и удружити неке облике промоције, у циљу бржих резултата и помака у пољу посла. Па ипак, важно је да на уму имате да је за озбиљне резултате потребно време. Уколико сте темељни и посвећени, приступили се детаљној анализи поља на коме се налазите – већ сте поплочали пут ка успеху.

Радите и стрпљиво чекајте успех а он ће сигурно закуцати и на врата ваше фирме!

Претходни текстЛева обала без воде у среду, 12.маја
Следећи текстОвог викенда такмичење у кувању рибље чорбе у Падинској Скели

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

two × 5 =