Pančevački most

Rođendan Pančevačkom mostu

Na dan Svete Petke, naš Pančevački most napunio je 80 godina.

27. oktobra, davne 1935g. pušten je u saobraćaj železnički most na Dunavu koji je poneo naziv kralja Petra II Karađoređvića. Drumska vozila su u to vreme preko njega prolazila uz pomoć konzola naizmenično sa železničkim saobraćajem. Jednom je obnovljen i dva puta rušen za vreme drugog svetskog rata, 1941. i 1944. Po završetku rata opet je obnovljen u saradnji sa ruskim inžinjerima. Prvi voz je prešao most 7.10.1946. dok je drumski deo pušten u saobraćaj za najznačajniji praznik tadašnje Jugoslavije 29. novembra 1946. Otvorio ga je drug Tito a poneo je naziv – Most Crvene armije

Pančevac kakav danas poznajemo

Današnji most, pored tadašnjeg, izgradjivan je tokom šeste decenije prošlog veka. 1956. završen je most sa dva železnička koloseka kada je i uklonjen stari most. Vozila su tada mogla prolaziti na drugu stranu preko šina. Tako je bilo sve do 1960. kada su sa obe strane mosta dodate po dve trake za drumski saobraćaj čime je dobio izgled mosta koji i danas poznajemo.

Današnji Pančevački most sa prilaznim delom dugačak je 1526 m. a glavna konstrukcija mosta duga je 1134 m. Pančevac je jedini most u Srbiji preko Dunava koji nije bio srušen za vreme Nato bombardovanja 1999. Više puta je popravljan i “rekonstruisan” poslednjih godina, no i pored toga rupe su česta pojava na kolovozu. Ima po dve kolovozne trake u oba smera. Pešačka staza još uvek nije završena, iako su mnogi to najavljivali. U toku su radovi na montaži drugog koloseka, kako bi se železnički saobraćaj, konačno, mogao neometano odvijati u oba smera.

Preko Pančevca svakodnevno pređe više od 100 hiljada vozila i više od pola miliona ljudi.

Sreda, 28.10.2015. Borča Info

Претходни текстKomunalci pišu kazne
Следећи текстTalentovana deca Borče

НАПИШИ КОМЕНТАР

Молимо унесите свој коментар!
Овде унеси своје име

18 + 7 =